5x zo herken je dat je baby nog maar één slaapje nodig heeft (in plaats van twee)

Kinderen Lisa van den Akker 27 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Wanneer je kleintje net geboren is doet het weinig anders dan slapen. Maar hoe ouder ze wordt, hoe minder ze zal slapen. En dan komt er een moment dat één slaapje voldoende is. Maar hoe herken je of je kindje van twee naar één slaapje per dag kan?

Er komt een moment dat je die kleine voor haar eerste of tweede slaapje in bed legt, maar dat ze maar blijft keten en klooien. Niks niet moe. Maar is dan één slaapje al voldoende? Of moet je nog net iets langer proberen?

Naar één slaapje

Of je kleintje klaar is om van twee naar een slaapje te gaan, kun je het herkennen aan deze signalen:

1. Ononderbroken lange nachten

Slaapt jouw kindje lange nachten door van minimaal 11 uur? Dan heeft ze vaak voldoende aan één slaapje overdag.

Je hebt als ouder het gevoel dat één dutje is te weinig is en twee te veel.

2. Komt moeilijk in slaap

Wanneer je jouw kindje in bed legt voor het ochtendslaapje, maar ze komt niet of zeer moeilijk in slaap, dan kan het zijn dat ze eigenlijk al voldoende heeft aan één slaapje per dag. Je kunt dan proberen om de overstap te maken van twee naar een slaapje.

3. Korter ochtendslaapje

Valt die kleine wel in slaap tijdens het ochtendslaapje, maar is ze zo weer wakker en niet meer moe tot haar middagslaapje? Dan zou je kunnen proberen om de tijd te rekken en haar middagslaapje misschien iets vroeger te beginnen.

4. Weigert middagslaap

Slaapt ze in de ochtend ineens juist lang en weigert ze haar middagslaap? Dan kun je hetzelfde trucje als hierboven proberen. Het vroege slaapje skippen en die van de middag wat vervroegen.

5. Luister naar je moederinstinct

Je kunt lezen wat je wil. Maar jij kent je kind het best. Voel jij dat die kleine er klaar voor is om van twee naar één slaapje per dag te gaan en is ze ook nog in een goed humeur wanneer je dit uitprobeert? Dan is het gewoon tijd.

4 signalen dat je peuter écht geen middagslaapje meer nodig heeft

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme