4 signalen dat je peuter écht geen middagslaapje meer nodig heeft

Kinderen Gina Koninkx 18 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Het zorgde voor rust en regelmaat in het leven van je peuter. En tja, eigenlijk ook wel voor fijne momentjes voor jezelf om eerlijk te zijn. Wat kan het heerlijk zijn als je peuter overdag nog een paar uur slaapt. Maar wat als alles erop duidt dat het gedaan is met het middagslaapje?

Hoewel je als ouder vrij natuurlijk zal aanvoelen wanneer jouw kindje uit de fase van het middagslaapje groeit zijn er een aantal signalen die dit gevoel kunnen bevestigen.

Het middagslaapje van je peuter

Als je deze dingen herkent is het tijd om het middagslaapje over te slaan.

1. Je peuter gedraagt zich vervelend

Als het steeds dramatischer wordt om jouw peuter in bed te krijgen voor een middagslaapje, kan dat een heel duidelijk signaal zijn dat het middagslaapje niet meer nodig is.

Peuters kunnen op deze leeftijd vaak zelf niet goed uitdrukken wat ze willen of voelen en dat kun je merken aan hun gedrag. Van schreeuwen tot klieren, op het moment dat jij je kleintje in bed wil leggen, begint alle drama.

2. Je peuter komt niet moe over

Je ziet het aan je kindje als hij of zij moe is: gaapjes of rode oortjes bijvoorbeeld. Ze zijn dan echt toe aan een middagslaapje. Toch zul je merken dat er een periode komt dat je aan je peuter kunt zien dat de moeheid steeds meer uitblijft.

Zelfs na een ochtendje dollen in de speeltuin heeft ze nog energie voor tien. Als de moeheid steeds vaker uitblijft, is dat een duidelijk signaal dat je peuter geen meer nodig heeft dutje overdag.

3. Je peuter valt niet meer makkelijk in slaap

Als je (zelfs na het signaal van hierboven) toch probeert de middagslaapjes er nog even in te houden, is er nóg een duidelijk signaal dat je kunt opvangen. Je peuter valt niet in slaap. Wat je ook doet en probeert, je kleintje blijft rechtop staan in bed, speelt met knuffels en babbelt een end weg tegen zichzelf. Een teken dat slapen eigenlijk niet meer nodig is.

4. Je peuter valt ‘s avonds later in slaap

Als je kindje toch nog een middagslaapje doet, kun je het ook merken aan het slaapritme in de avond. Als je peuter in de avond veel meer energie heeft en het langer duurt voordat ze in slaap valt, is dat een teken dat het middagslaapje niet meer nodig is. Het is dan ook belangrijk dit af te bouwen of geheel te stoppen als het avond slaapritme daardoor in de war raakt.

Stoppen met het middagslaapje? Zó weet je of je kind er klaar voor is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme