Lise Steegmans
Lise Steegmans Ouderschap 17 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Renske de Greef schreef Mamamorfose: een goudeerlijk en grappig boek voor alle nieuwe moeders

Hardop lachen in je eentje en zachtjes bitterzoete tranen van herkenning wegvegen, dat is wat het boek Mamamorfose van Renske de Greef bij een moeder doet.

Ik kan het weten want ik ben net moeder en ik heb het boek (in een middag) uitgelezen. Wát een opluchting, wat een troost.

Mamamorfose van Renske de Greef

Aan de hand van grappige teksten en rijke illustraties – Mamamorfose is een graphic novel, neemt Renske je mee naar haar metamorfose van “lapzwansige twintiger” naar moeder. En waarachtig, ik blijk niet de enige te zijn die na de bevalling beseft: ik weet niets.

Op een persoonlijke, geestige en goudeerlijke manier vertelt Renske de Greef over dit toch wel ingewikkelde moederschap. “Toen ik moeder werd, las ik alles wat los en vast zat over het onderwerp. Maar het viel me op dat veel boeken nogal zoet van toon waren, of juist stoer en nonchalant. Ik vond zelf de ervaring overweldigend: bizar, bijzonder, complex. Ik kwam erachter dat veel van mijn verwachtingen niet strookten met de realiteit, dat veel dingen minder vanzelf gingen dan ik dacht en dat ik opnieuw op zoek moest naar wie ik nu was. Daarom wilde ik het boek maken dat ik zelf had willen lezen: eerlijk, kwetsbaar en met veel humor.”

‘Wil je later kinderen?’

Het boek trapt af met deel #1: de kinderwens. Op de vraag ‘Wil je later kinderen?’ weet De Greef het antwoord wel: ja. Ze weet alleen niet wanneer, want wanneer is nou later? Ze tobt, ze twijfelt. Renske ziet zichzelf (nog) niet echt voor zich als een moeder. Ook haar vriend Sieger geeft geen eenduidig antwoord.

Maar dan kopen Renske en Sieger samen een huis, ondertekenen ze een samenlevingscontract, kopen ze twee kittens en tjakka, “later blijkt nu geworden”. Want, zo schrijft De Greef zelf “kittens zijn de gate way drug naar het sterkere spul”. Ze is zwanger!

Een nieuwe identiteit

In vijf delen, van die vage kinderwens tot het eerste levensjaar, vertelt De Greef in Mamamorfose over de tredmolen waar ze sindsdien in is beland. Dat doet ze met de nodige zelfspot, waarmee ze de balans opmaakt over het verschil tussen verwachting en werkelijkheid.

Want wat als het beloofde oergebeuren, de oerkracht en het oerinstinct waarmee je met je pasgeboren baby zwierend door het leven danst, uitblijft? Dan is het hard zoeken naar én werken voor je nieuwe identiteit als voormalig lapzwansige twintiger en nieuwe moeder.

Zoeken, zoeken, zoeken

“Het moederschap was voor mij zoeken, zoeken naar nieuwe vaardigheden, zoeken naar een nieuwe balans, zoeken naar nieuwe manieren om de verwachtingen en de realiteit te laten aansluiten. Kinderen krijgen beschouwen we als ‘heel normaal’, maar volgens mij is het vooral normaal om je óók even helemaal een hoedje te schrikken (knipoogt). En dat is niet erg.”

mamamorfose
Een typische illustratie van Renske de Greef over de verwachting versus de werkelijkheid. Mamamorfose, Renske de Greef

Juist die zoektocht, over de geneugten, de ongemakken en de soms toch wel oneerlijke verdeling weet De Greef met haar grappige illustraties perfect uit te beelden. En daarbij komt alles aan bod. Van uitvallen tegen de kraamverzorgster tot een midbabylifecrisis, juist door de mix van tekeningen en tekst geeft De Greef wat lucht aan het allesoverweldigende gevoel dat het moederschap met zich meebrengt. “Ik maakte al een paar jaar strips voor NRC en ik wilde de stap zetten naar een grafisch boek. Ik ben een groot fan van graphic memoirs, het grafische leent zich goed voor een persoonlijke reis, vind ik, omdat het makkelijk lichtvoetigheid combineert met emotie. Daarom leek het moederschap me een goed thema, omdat het een ontwikkeling is en het zowel heel persoonlijk is, als veel zegt over onze samenleving.

Ik dacht ook dat er veel weggezakt zou zijn (mijn dochter wordt alweer bijna zeven) maar verrassend genoeg wist ik (ondanks dat warrige eerste jaar zonder slaap) vaak precies nog wat ik wilde vertellen, zo’n indruk had het gemaakt.”

mamamorfose
“Hoe de nachten zijn veranderd: nooit meer helemaal weg.” Mamamorfose van Renske de Greef

Die creatieve en originele combinatie zorgt voor een feest der herkenning. Want echt, ik meen het als ik zeg dat dit boek een feestje is om te lezen. Op iedere bladzijde weet De Greef iets op te tekenen of juist te omschrijven wat ook heus een keer door jouw hoofd is gefladderd tijdens je zwangerschap, de bevalling, de kraamtijd of dat eerste jaar.

Een perfect cadeau

Je bent namelijk niet de enige die moeite heeft met haar nieuwe rol als moeder. “Piepend en krakend heb ik in het afgelopen jaar bezit genomen van mijn nieuwe rol, schipperend tussen werelden die ik niet altijd kon verenigen.” Dat schrijft De Greef over haar rol als party girl, vriendin, geliefde, moeder en werknemer. Het maakt van Mamamorfose het perfecte cadeau voor iedere zwangere vrouw of kersverse moeder.

Mamamorfose is uitgegeven door Nijgh & van Ditmar en verkrijgbaar voor 22,50 euro via deze link.

Janne (36) moest aan haar peuter uitleggen dat ze kanker had: ‘Mijn borst is ziek’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme