Hoe vaak wassen is genoeg voor je baby of kind?

Kinderen Maartje Scheffer 4 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Het badderen is voor veel ouders én baby’s het fijnste momentje van de dag. Je baby koesteren in een warm badje, zien hoe hij of zij ervan geniet en het afsluiten ervan met een babymassage en een gezellig aankleedmoment, maar hoe vaak is het eigenlijk écht nodig om je baby te wassen?

Hoe graag je je kleine dan ook dagelijks wilt wassen, het is eigenlijk niet nodig.

Hoe vaak was je je baby?

Voor veel ouders is het een hoogtepuntje als je baby in bad gaat. Het is ook zo aandoenlijk om te zien en een fijn moment om met je baby te hechten. Geen wonder dus dan ouders het badderen van hun baby het liefst iedere dag doen. Toch kun je dat beter niet doen, zeker niet met jonge baby’s.

Twee tot drie keer per week wassen is voor een baby al meer dan genoeg en dat is ook niet zo gek, je baby zweet niet tot nauwelijks en ze komen nog niet in aanraking met veel bacteriën. Echt vies worden ze niet.

Droge huid

Niet alleen heeft je baby het niet nodig iedere dag gewassen te worden, het kan ook zorgen voor een droge huid bij je kind volgens dermatoloog Drs. Leenarts. Zij concludeert na een studie onder ruim duizend kinderen, dat de kinderhuid die iedere dag wordt gewassen een stuk droger is. Eczeem behoort volgens haar ook tot de mogelijke gevolgen van het iedere dag wassen. Regelmatig zeep gebruiken zou al helemaal overbodig en een boosdoener zijn.

Zelfs een dreumes of peuter hoe je niet iedere dag te wassen: drie of vier keer per week is ook genoeg. Naarmate je kind ouder wordt en de zweetklieren zich ontwikkelen, zal je het wel steeds meer gaan ruiken wanneer je kind zweet, maar dit is pas rond de negen of tien jaar.

Nat washandje

Je hoeft je kind dan niet iedere dag uitgebreid met zeep en shampoo te wassen, het kan natuurlijk geen kwaad dagelijks met een nat washandje het gezicht, de handen en de geslachtsdelen van je kind schoon te maken. Zo blijft je kleine lekker schoon, maar het droogt de huid niet uit zoals een dagelijks warm bad.

No more drama in de badkamer! Zo was je zonder problemen de haren van je kids

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme