Sophie Nortier
Sophie Nortier Gezondheid 5 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Van acne tot eczeem: alles over huiduitslag bij baby’s

De ene dag ziet je pasgeborene er nog babybillen-zacht uit. Het andere moment zit ‘ie vol pukkeltjes, butjes of vlekjes. Huiduitslag en huidproblemen komen regelmatig voor bij baby’s. Wij hebben alvast een handig lijstje met soorten huiduitslag bij baby’s en wat je eraan kunt doen.

Oorzaken huiduitslag bij baby’s

De huid van een baby is nog dun en kwetsbaar en daarbij kunnen er allerlei vormen van huiduitslag ontstaan. Zo’n geïrriteerde huid ziet er vaak onprettig uit en kan met een beetje pech ook nog jeuk veroorzaken.

Huiduitslag bij baby’s kan drie verschillende oorzaken hebben. Ten eerste kan een infectie de boosdoener zijn: dit ontstaat door een virus, bacterie of schimmel. Een andere oorzaak is een allergische reactie, zoals een contact-, voedsel- of medicatieallergie. Of huiduitslag ontstaat door lichamelijke veranderingen. Denk hierbij aan een verandering in de hormoonhuishouding of levensstijl (minder slaap bijvoorbeeld).

Huiduitslag bij baby’s

Dit zijn veel voorkomende vormen van huiduitslag bij baby’s:

1. Baby acné

Baby acné is een vorm van huiduitslag bij je baby die je kan vergelijken met jeugdpuistjes. De bultjes zitten vooral in het gezicht. Ze worden veroorzaakt door hormonen uit het vruchtwater die na de geboorte nog een paar weken in het lichaam van je baby aanwezig zijn.

De hormonen zorgen voor verstoppingen van talg in de poriën. De puistjes verschijnen tussen de tweede en vierde week na de geboorte. Maak je geen zorgen, het is niet besmettelijk en je hoeft niet in de weer te gaan met zalfjes. Ze verdwijnen vanzelf.

2. Berg

Berg zijn witte en/of gele vette korstjes. Die korstjes komen voornamelijk voor bij baby’s tot een jaar oud en zitten vooral op de hoofdhuid. Ze kunnen ook op je baby’s wenkbrauwen, oren, oogleden en wangen voorkomen. Gelukkig is het niks ernstig en verdwijnt het na een tijdje vanzelf weer.

Je kunt het genezingsproces op weg helpen door de schilfers zachtjes uit de haren te kammen. Daarnaast helpt het ook om alleen met een milde babyshampoo te wassen en de hoofdhuid regelmatig in te smeren met wat babyolie. Berg is niet besmettelijk.

3. Eczeem

Baby-eczeem is te herkennen aan rode, schilferige plekjes op de huid. Verder kunnen er ook huidkloofjes en blaasjes op de huid zitten. De huid is erg droog of juist wat vochtig en jeukt. Eczeem kan door verschillende oorzaken ontstaan, bijvoorbeeld door een gevoelige huid als reactie op een product (zeep of wasmiddel) of door een voedselallergie.

Eczeem kan in vlagen terugkomen, bijvoorbeeld wanneer de weerstand wat lager is. Je kunt eventueel naar de huisarts om uitsluitsel te krijgen over deze vorm van huiduitslag. Je huisarts kan vochtinbrengende crèmes en hormoonzalf voorschrijven om de klachten bij je mini-me te verminderen.

Maar in de meeste gevallen groeit een kind er vanzelf overheen en is alleen uiterlijke verzorging van de huid nodig zolang het eczeem aanwezig is. De eerste stap kan zijn om je wasmiddel en zeep aan te passen naar een hypo-allergene versie, bijvoorbeeld Neutral.

4. Luieruitslag

Luieruitslag ontstaat door urine en een nummertje twee in de luier die het huidje week maken en irriteren. Daarbij kan de luier tegen de huid schuren, waardoor het erger wordt.

De huid waar de luier zit, wordt schraal en rood. Voorkom dat de uitslag erger wordt door regelmatig de luier te verschonen, zeker bij een poepluier. Laat de huid van je baby tussendoor zoveel mogelijk luchten, bijvoorbeeld door je baby een tijdje met de billetjes bloot op een handdoek te laten liggen. Maak bij elke luierwisseling de billetjes goed schoon met lauw water, dep het goed droog en smeer de huid daarna in met zinkzalf.

5. Coxsackievirus

Het coxsackievirus wordt vaak ook de hand-, voet- en mondziekte genoemd. Het virus is besmettelijk en veroorzaakt blaren in de mond en op de handen en voetzolen. Bij baby’s tot tien dagen oud kunnen de klachten verergeren, dit komt vooral doordat hun afweersysteem nog niet sterk genoeg is.

Als je baby koorts krijgt tijdens het virus, moet ‘ie naar de huisarts. Let ook goed op het drinkgedrag van je baby: doordat de mond gevoelig en pijnlijk is door het virus, kan het zo zijn dat je baby minder drinkt en het is juist belangrijk dat ‘ie voldoende vocht binnenkrijgt. Was zelf je handen zo vaak mogelijk – zeker na het verschonen van de luier – zodat je niet besmet raakt.

Ook kokosolie kan kleine wonderen verlichten bij huiduitslag bij baby’s. Dit is waarom kokosolie een lifesaver is voor jou en je baby.

Lees meer over huiduitslag bij baby’s en babyhuidjes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme