Deze kinderen vertellen wat ze het moeilijkste vinden aan de scheiding van hun ouders

Kinderen Muriel Oonincx 5 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Michèle de Vries is de oprichtster van MIES Magazine. Mies staat voor Mens In Een Scheiding en in haar magazine lees je alles over… scheiden dus. Een van de meest indrukwekkende artikelen gaat over hoe kinderen een scheiding ervaren. Deze kinderen vertellen wat zij het allermoeilijkste vinden aan de scheiding van hun ouders.

Michèle interviewde een aantal kinderen van gescheiden ouders. Dit leverde een lijst op die elke gescheiden ouder ter harte zou moeten nemen. De kinderen van gescheiden ouders spreken.

Dit vinden kinderen het moeilijkste aan de scheiding

Dit vinden wij het moeilijkst aan de scheiding:

Heen en weer

Met je spullen heen en weer moeten sjouwen tussen twee huizen is echt super vervelend. Als je een bepaalde trui of broek aan wil die dan nét niet bij papa of bij mama ligt…Of als je je scheenbeschermers in de auto van mama laat liggen terwijl je net dat weekend bij papa bent om te hockeyen. Lastig!

Vaste plek

Wij mogen bijvoorbeeld sommige dingen niet van mama naar papa meenemen of andersom. Super irritant als het om iets gaat dat je graag iedere dag gebruikt. Ik heb een laptop bij mijn vader staan, maar die mag niet mee naar mijn moeder. In de praktijk betekent het dat ik dus ook bij mijn moeder een computer nodig heb om huiswerk op te maken als ik bij haar ben. En de spelletjes die ik op de laptop speel kan ik dus alleen spelen als ik bij mijn vader ben.

Communicatie

Ik haat het als ik de boodschapper moet zijn tussen mijn ouders. ‘Kun jij ….tegen je vader zeggen!’ of ‘Zeg even tegen je moeder dat ze… niet moet vergeten’. Dit vinden we ontzettend lastig. Ik zou zeggen: als praten niet gaat, e-mail dan met elkaar, of stuur een smsje maar vraag het aub niet aan ons!

Slecht praten over elkaar

Dat jullie elkaar niet meer zo leuk, aardig of lief vinden, dat snappen we nu wel! Maar probeer geen slechte dingen over de andere ouder te zeggen waar wij bij zitten. Dat kwetst. Die andere ouder is óók onze ouder en het voelt dan alsof je ook iets slechts over ons zegt. Stop ermee!

Kiezen waar

Voor sommigen van ons is het al vooraf bepaald waar we onze verjaardag, kerst, nieuwjaar, enzo vieren. Maar als jullie de keuze aan ons laten om te kiezen, zijn we bang dat we één van jullie kwetsen. Liefst vieren we zoveel mogelijk nog samen, zeker onze verjaardagen!

Andere regels

Bij mijn moeder mag ik na school niet gaan spelen bij vriendjes of omgekeerd. Zij wil dat ik dan mijn huiswerk maak en vindt het anders te druk. Bij mijn vader mag alles juist wel. Soms nodigt hij vrienden of vriendinnen voor mij uit zonder dat ik het weet. Ik vind het best wel lastig dat er bij mama thuis hele andere regels zijn dan bij papa. Ik moet iedere keer omschakelen en dat is erg irritant.

Kiezen wie

Soms is er op een bepaalde dag zowel bij mama als bij papa thuis iets leuks te doen. Ik baal dan dat ik moet kiezen. Kinderen met getrouwde ouders hoeven dat niet, maar wij wel. We willen liever niet hoeven kiezen, maar doen dat toch en daarover voelen we ons schuldig nadien.

School en leerkrachten

Ik baal ervan dat er op school weinig rekening wordt gehouden met kinderen van gescheiden ouders. Leerkrachten zouden moeten weten hoe moeilijk het soms is om al je gerief keurig bij elkaar te houden, of je huiswerk goed te maken. De switch-dagen zijn het ergst, omdat je dan ook extra moet bedenken wat er allemaal mee moet en wat niet. Ik ben al vaak een boek of schrift bij één van mijn ouders vergeten, de juf kon daar niet mee lachen.

Stiefouder

Soms hoor ik mijn vriendinnen zeggen dat ze mijn stiefmoeder zo leuk vinden. Ik vind haar niet leuk, dus ik wil dat echt niet horen. Ik snap niet hoe ze haar wél leuk vinden ook al kennen ze maar één kant van haar, want als ik alleen met haar ben is ze héél anders! Ik vind mijn stiefmoeder juist leuk, ze maakt veel tijd voor mij en mijn broertje, doet leuke dingen met ons en luistert vaak naar onze verhalen. Soms zelfs meer dan papa. Het voelt soms raar om een betere band met haar te hebben dan met onze vader.

Aandacht eerlijk verdelen

Iedereen leek het erover eens dat – je aandacht eerlijk verdelen tussen je vader en moeder – héél erg moeilijk is!

Lees ook:

4 vrouwen aan het woord over waarom zij gingen scheiden

Deze post verscheen eerder op Mies Magazine. Mies gaat op zoek naar hoe mensen met de moeilijke, maar soms ook prettige aspecten van een scheiding omgaan. Mies struint het nieuws, social media en televisie programma’s af om een zo goed en breed mogelijk beeld te geven van alles wat je over de mens in een scheiding zou moeten weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme