Laura: ‘Tantrums? Met deze 10 tips overleef je een woedeaanval van je kleuter!’

Kinderen Sophie Nortier 5 jan 2021
Leestijd: 5 minuten

De Belgische Laura is moeder van drie kleintjes, Elliot, Amelia en Phoebe. En tijdens haar vele slapeloze nachten, haalde ze troost uit verhalen van andere moeders en besloot ze deze troost door te geven via haar eigen verhalen. Op haar blog Mommoiselle deelt ze haar ervaringen met de wereld.

‘Het zweet parelt m’n voedingsbeha in terwijl ik me naar beneden haast met een t-shirt met lange mouwen voor Elliot. Hij ligt nog waar ik hem gelaten heb, te gillen op zijn buik in de gang. Amelia zit ietwat verdwaasd haar schoenen aan te doen en Phoebe is alweer op de kast geklauterd.

Ik struikel over m’n laarzen die ik onderaan de trap had uitgeschoten, graai m’n 15-maandertje af de kast, aai Amelia bemoedigend door haar haartjes en zet me zo kalm mogelijk op m’n knieën bij Elliot.

Ik werp een blik op de klok. “Hier is die t-shirt met lange mouwen, lieverd.” “Nee, die wil ik ooooook nieeeeeet! Nu wil ik niet meer meeeeeee! Ik haat t-shiiiiiiirts.” De moed zakt in m’n schoenen. “Elliot, dat is nu altijd hetzelfde liedje!” ‘

I feel it in my fingers, I feel it in my toeeeees

Voorkomen is beter dan genezen! Ga na wat een woedeaanval veroorzaakt. Gebeurt het misschien altijd na een vermoeiende schooldag? Of is er ruzie over wie bij het avondeten dat ene bord met Nijntje erop mag hebben? Probeer dat dan voor te zijn.

Zo ga ik zo vaak mogelijk de kindjes te voet of met de fiets te halen, zo kunnen ze wat frustraties en energie kwijt voor we thuis aankomen en dat Nijntjesbord, daar hebben we er nu drie van.

Under pressure, dum dum dum dada dum dum

Inzicht in waarom je kind zich soms zo gedraagt, helpt om zelf het hoofd koel te houden. Duik de ouderschapsboeken in, google erop los of scroll door Instagram om meer te weten te komen over de wetenschap achter gebroken koekjes, vulkanen die op uitbarsten staan, en kopjes die overlopen,…

Frankie says relax

Ga niet mee in de drama en probeer rustig te blijven. Voor opvoeden of disciplineren is het nu niet het moment, je kindje is namelijk niet opzettelijk stout aan het zijn, het verkeert in nood.

Geef aan dat je er voor je kindje bent. Een gesprek over waarom het niet hoort stampend op je buik te gaan liggen rollen en te brullen in de speeltuin, volgt het best later op een rustig moment. Mij helpt het om tijdens het gebrul de afloop al in te beelden: een warme knuffel en de rust die wederkeert.

Do you feel the same or am I only dreaaaaa-miiiiing?

Het doet je kindje goed om te horen dat hij/zij niet de enige is die met deze moeilijke emoties kampt. Reik je kind taal aan en zeg bijvoorbeeld: “oh schatje, ik word soms ook zo boos als iets niet meteen lukt. Lastig gevoel is dat.”

Get down on it, get down on it

Wil je proberen je kindje te bereiken tijdens zo’n tantrum dan doe je dit best op ooghoogte. Weet wel, je kleuter is nu waarschijnlijk niet voor rede vatbaar.

I got you babe

Als ouder voel ik me soms machteloos als m’n kind zo tekeer gaat. Het was een les voor mij om in te zien dat er vaak niks aan de situatie gedaan moet worden. Nu gun ik Elliot afstand, laat ik weten dat ik er voor hem ben en wacht ik.

Shut up and let me go

De supernanny-geinspireerde time-out is uit de mode, maar afstand (zonder straffen) kan je kindje wel goed doen. Uit onze ervaring is elk kind daar anders in.

Amelia kan heel boos worden en stormt zelf weg, gaat wat spelen op haar kamer en komt goedgezind terug. Elliot heeft het moeilijker alleen uit een woedeaanval te geraken. Hij blijft ook vaak de confrontatie opzoeken. Toch doet het hem goed om even met rust gelaten te worden.

Soms betekent dit dat ik met zijn zusjes de kamer verlaat en bijvoorbeeld even een wasmachine insteek en dan terugkom. Ik zeg hem dan waar we naartoe gaan en bevestig dat ik er voor hem ben als hij me nodig heeft.

So baby pull me closer

Een tantrum eindigt bij ons altijd op dezelfde manier: een welgetimede knuffel. Wanneer je die knuffel best geeft, is met vallen en opstaan te ondervinden. Wij vinden het belangrijk om een episode liefdevol af te sluiten. Ook ikzelf heb daar dan trouwens vaak nood aan.

Smile though your heart is breaking

Een grapje helpt hier ook vaak om een woedeaanval te voorkomen en een emotionele situatie een andere wending te doen nemen. Let wel op dat je grapje niet als uitlachen overkomt, dat kwetst en doet het net uit de hand lopen.

Let it be

Wat zou het ouderschap zijn zonder een sappige meltdown in de supermarkt zo nu en dan? “Wat een sukkels zijn het toch, die ouders die met rode wangen hun stampende kind uit dozen ontbijtgranen moeten vissen. Dat overkomt me vast nooit!” Enter: parenthood.

Wanneer je het zelf een keer voor hebt, zie je in dat het zelfs de beste ouders overkomt. Priemende ogen op je rug van omstaanders,…

Op zo’n moment lijkt het wel of je opvoeding onder een vergrootglas wordt gehouden. De menigte kijkt in spanning toe naar hoe je dit nu zal aanpakken.

Na drie kindjes kan ik vol vertrouwen zeggen dat ik mij daar niets meer van aantrek. Ik wens je dat ook toe. De meeste toeschouwers weten nog wel hoe het voelt om in jouw situatie te zitten, en zij die dat niet weten of vergeten zijn, mogen dan maar denken (en zeggen) wat ze willen. Hypothetisch opvoeden daar ben ik namelijk ook altijd de allerbeste in geweest.

Mooie liedjes duren nooit lang, maar een woedeaanval lijkt eindeloos als je er middenin zit. Courage!

Ontdek hoe het er aan toe gaat in onze #familyoffive op @mommoiselle_com.

Meer lezen over woedeaanvallen bij kinderen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme