Leer de lichaamstaal van anderen lezen met déze tips van experts

Relatie Eva ten Wolde 6 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Het zijn niet alleen woorden die een verhaal kunnen vertellen. De lichaamstaal van een persoon kan ook een hoop verraden… In situaties waarin woorden tekort schieten door zenuwen of emoties, kunnen de gezichtsuitdrukking en lichaamshouding boekdelen spreken. En de grote vraag is: hoe kan je dit lezen?

De tips van deze lichaamstaalexperts zullen je daar voortaan bij helpen…

Lichaamstaal herkennen? Dat doe je met deze tips!

Met deze tips kan je anderen leren lezen, maar je kan er zelf óók iets aan hebben. Als je deze adviezen in je achterhoofd houdt, kan je bijvoorbeeld leren om een ontspannen indruk maken tijdens een date of sollicitatiegesprek.

1. Ontdek het verschil tussen positieve en negatieve lichaamstaal

Er is volgens expert Cobb een duidelijk verschil tussen positieve en negatieve lichaamstaal. De laatste vorm is het makkelijkste te herkennen.

Het vermijden van oogcontact, de armen gekruist houden en grote afstand houden, kunnen een ongeïnteresseerde indruk geven. Dit zijn namelijk negatieve signalen.

2. Let op de toonhoogte van de stem

De toonhoogte van een stem kan een hoop verraden over iemands stemming. Een persoon die niet goed in zijn of haar vel zit, zal de toonhoogte iets verlagen en langzamer praten.

Een persoon die zich helemaal happy voelt, zal juist het tegenovergestelde doen. Er zal veel meer energie in de stem zitten.

3. Let op de ademhaling

Als je opgewonden of boos bent, komt het stresshormoon cortisol vrij. Dit stofje zorgt voor een hogere bloeddruk en hartslag. Het gevolg daarvan is een snellere ademhaling (en soms een hoofd zo rood als een tomaat)…

De conclusie die je hieruit kan trekken is logisch. Een relaxed persoon zal een stuk rustiger ademenen dan iemand die gespannen is.

4. Kijk naar de houding van de handen

Het klinkt misschien vreemd, maar persoon die zich prettig voelt, houdt zijn of haar vingers vaak licht gebogen. Dit gebeurt eigenlijk automatisch als het lichaam ontspannen is.

Het komt krampachtig en onnatuurlijk over als je de vingers gestrekt houdt. Een persoon die gespannen is, zal dit sneller doen volgens expert Cobb.

5. Let op de bewegingen

Als iemand meer beweegt dan normaal, kan dit betekenen dat hij of zij gespannen is. Bijten op de lippen, friemelen met de handen en trillen met de benen of voeten kunnen hier op wijzen.

De bewegingen van het hoofd en de handen zijn in dit geval vaak snel en schokkerig…

6. Kijk naar de lichaamshouding

Als iemand geïnteresseerd is in het gesprek (en jou, natuurlijk), dan zal hij of zij meer naar je toe leunen. Dit zie je ook heel duidelijk gebeuren bij mensen die met elkaar flirten. De afstand tussen beide personen wordt stééds een stukje kleiner.

Expert Rouse zegt dat iemand die angstig of ongeïnteresseerd is het tegenovergestelde zal doen. Hij of zij zal eerder naar achteren zal leunen.

7. Observeer de glimlach

Iemand die lacht, is hartstikke blij. Toch? Misschien, maar misschien ook niet… Er zijn namelijk drie verschillende soorten glimlachen: de oprechte, sociale en dominante lach.

De oprechte lach heeft eigenlijk geen omschrijving nodig. Hij verschijnt als iemand zich écht vermaakt. Het hele gezicht doet mee bij deze lach, inclusief de twinkelende ogen en ontblote tanden!

De sociale lach komt voort uit pure beleefdheid. Iemand heeft het eigenlijk niet zo naar zijn of haar zin, maar probeert vooral te doen alsof. Deze lach is het tegenovergestelde van de oprechte lach; de ogen lachen niet mee en de lippen worden op elkaar gedrukt.

De dominante lach wordt vaak gebruikt om zelfvertrouwen uit te stralen. Het is eigenlijk een soort van grijns, met één van de mondhoeken omhoog getrokken.

8. Kijk naar het complete lichaamstaal-plaatje

Dit is misschien wel de belangrijkste tip: kijk naar het hele plaatje. Gezichtsuitdrukkingen kunnen veel zeggen, maar je moet ook rekening houden met andere zaken, zoals de lichaamstaal en toonhoogte van de stem.

Probeer de situatie daarnaast altijd in de goede context te plaatsen, want de omgeving kan óók veel invloed hebben op iemands gedrag.

Als je geen context hebt, kan je het gedrag van een persoon verkeerd opvatten. Gekruiste armen kunnen in de ene situatie een teken van nervositeit zijn, maar in de andere situatie een teken van zelfvertrouwen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Want To Be Able To Read People? Try These 9 Tips From Body Language Experts

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen