Dit zegt het over je als je vaak het woord ‘ik’ of ‘mij’ gebruikt

Persoonlijk Susan Dalstra 14 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

We kennen allemaal wel iemand die alleen maar over zichzelf kan lullen. Iedere zin begint met ‘ik’ en als jij iets hebt meegemaakt heeft die persoon dat ook – maar dan natuurlijk véél erger/leuker/spannender. Doodvermoeiend. 

Narcisme

Je zou denken dat die ikke-ikke-ikke-types narcisten pur sang zijn. Nieuw onderzoek van de universiteit van Arizona wijst echter iets anders uit. Vaak ‘ik’ zeggen is niet een indicatie van narcisme, maar wel van emotionele pijn.

Ter referentie: de gemiddelde persoon gebruikt dagelijks 16.000 woorden waarvan 1400 keer het woord ‘ik’ of ‘mijn’. De ongebreidelde ik-persoon gebruikt het woordje ‘ik’ echter maar liefst 2000 keer. Volgens de onderzoekers zijn die mensen sneller overstuur en ervaren ze spanning, angst en depressie.

Negatieve lading

Volgens onderzoeker Allison Tackman speelt de context een belangrijke rol. ‘Als je het hebt over iets wat belangrijk is voor jou, zoals bijvoorbeeld een recente relatiebreuk, heeft het woord ‘ik’ een negatieve lading. Maar als je communiceert in een niet-persoonlijke context, als je bijvoorbeeld een foto omschrijft, hangen er geen negatieve emoties aan het woord ‘ik’.’

Focus

Hoe kan het dan dat het woord ‘ik’ zo verbonden is aan negatieve gevoelens? Volgens Tackman komt het doordat deze mensen veel meer bezig zijn met negatieve ervaringen en hoe zij daardoor zijn geraakt. ‘Je bent dan zo op jezelf gefocust dat je niet alleen in je hoofd vanuit je ‘ik’ denkt, maar ook in gesprek met anderen. Die focus op jezelf vloeit voort in je taalgebruik met alle beladen emoties van dien.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Independent

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme