10 x de voordelen van een scheiding: klinkt pijnlijk, maar ze zijn er wél

Relatie Redactie 24 jan 2018
Leestijd: 4 minuten

Mensen die ervoor kiezen om samen te zijn, doen dat meestal in de hoop en/of overtuiging dat het voor eeuwig zal zijn. Helaas is de werkelijkheid is anders: tussen 40 en 50 procent van de stellen met kind(eren) blijven niet samen.

Voordelen van een scheiding

Dat is een behoorlijk duizelingwekkend percentage. Een scheiding is nóóit leuk, laat dat heel duidelijk zijn. Maar hoe treurig het ook is als twee mensen tot de conclusie komen dat hun huwelijk voorbij is, er kleven toch enkele voordelen aan gescheiden zijn, menen ervaringsdeskundigen, waaronder:

1. Zodra de scheiding in werking gaat, kan het echte rouwproces beginnen

Veel stellen hikken al lang tegen de break-up aan voordat het echt zover is. Ze willen het toch nog proberen, koste wat kost proberen te voorkomen dat het definitief wordt, angst voor het onbekende: tal van redenen weerhouden mensen ervan om de gang naar de rechter te maken.

In de praktijk betekent dit ook dat mensen nog niet toekomen aan het echte afscheid nemen van hun huwelijk, waardoor de verwerking stagneert. Zodra de scheiding officieel is, begint dat rouw- en genezingsproces pas echt.

2. Waardoor veel mensen dan pas inzien dat scheiden de juiste beslissing was

Waarmee het belangrijkste en wellicht moeilijkste gedeelte van het rouwproces eigenlijk al achter de rug is.

3. Je hebt veel meer tijd voor jezelf

Het snijdt door merg en been als je je kinderen moet achterlaten bij je ex en je huis vervolgens twee dagen lang leeg en stil is. Zeker de eerste weken en maanden hebben veel moeders het idee dat dat nooit gaat wennen of minder pijn doet.

Maar, zo zeggen veel moeders, na een tijdje is er toch een vorm van gewenning en gingen ze ook de voordelen zien van die weldaad aan me-time die ze ineens te besteden hadden.

Avondjes uit met een vriendin zonder een oppas hoeven te regelen (en niet op tijd naar huis te hoeven om die oppas af te lossen), spontane dagjes winkelen in Maastricht met je moeder, etc.

4. Opleving van (oude) vriendschappen

Die vriendin van vroeger waar het steeds maar niet van kwam om mee af te spreken, daar is nu ineens tijd voor. Evenals andere vriendschappen die temidden van het runnen van het gezin en de schaarste aan tijd in de verdrukking waren gekomen.

5. Ruimte voor nieuwe vriendschappen

Ook dat. Waar je eerst genoegen nam met alleen maar gezelligheid op werk met de collega van HR, is er nu ineens de mogelijkheid om na werk nog even mee te gaan borrelen (zij heeft geen kinderen), want de kinderen zijn toch bij papa.

6. Je weet wie je echte vrienden zijn

Pijnlijk, maar waar. Afhankelijk van hoe gemoedelijk jullie scheiding verloopt, zal het onherroepelijk gebeuren dat sommige kennissen het idee hebben dat ze partij moeten kiezen tussen jou en je ex.

Daarnaast zijn er ook altijd een paar vriendinnen die uitblinken in afwezigheid: van wie je stiekem toch wel iets meer steun, aandacht en hulp verwacht had. Maar minstens zo duidelijk wordt het wie daarentegen ge-wel-dige vrienden zijn: bij hen weet je dan ook meteen dat ze voor het leven zijn.

7. Je ex en jij kunnen het vaak (veel) beter met elkaar vinden

Helaas gaat deze vlieger niet voor elk scheidend koppel op – getuige het enorme aantal vechtscheidingen – maar stellen die in goed overleg uit elkaar gaan, kunnen zeker nadat alle praktische en financiële zaken op orde gesteld zijn, vaak veel beter met elkaar overweg dan toen ze nog getrouwd waren. Zeker wanneer er kinderen in het spel zijn, is dat ontzettend prettig te noemen.

8. Je mag eindelijk zelf ervaren dat Tinder kansloos is

Het is even wennen, vooral als je nog uit het pre-online dating tijdperk stamt. Je moet je een weg banen door de dickpicks en andere onromantische voorstellen voordat de de ware zich op Tinder aan je presenteert.

Veel ex-gehuwde vrouwen die zich weer op het datingveld begeven, mensen dat je Tinder gewoon kunt overslaan (tenzij je alleen wil Netflixen en chillen). Meer kans heb je bij iets serieuzere datingplatforms of zelfs groeps- en singlesreizen. Of bij reizen voor alleenstaande ouders met hun kinderen.

9. De mogelijkheid van een nieuwe liefde is doodeng, maar ook spannend en leuk

Doe het vooral allemaal in je eigen tempo, maar het feit dat je je op een gegeven moment ook hier weer voor open gaat stellen, wordt door veel vrouwen als onbeschrijflijk spannend en leuk tegelijk ervaren.

10. Het duurt even, maar dan voel je je echt beter over jezelf en het leven

Iets met een zure appel en heel goed bijten, slikken en nog eens bijten, maar daarna wordt het allemaal een stuk zoeter.

Ook voor kinderen is het ‘goed’: Dit zijn de voordelen van opgroeien bij gescheiden ouders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reader's Digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen