5 x luie gewoontes die stiekem héél gezond voor je zijn

Gezondheid Sterre Touw 23 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Even een luie dag hebben is het fijnste wat er is. Vooral de vrije weekenden zijn hèt excuus om lang in bed te blijven liggen en de hele dag in pyjama rond te lopen. Nu blijkt dat je je helemaal niet schuldig hoeft te voelen over een luie nutteloze dag, want deze luie gewoontes zijn eigenlijk heel gezond voor je.

Er is helemaal niets mis met een dagje even lekker lui zijn. Lui zijn kan heel goed zijn voor je humeur en je gezondheid, want na het luieren kun je er weer fris tegenaan. Dit zijn de vijf luie gewoontes die je dit weekend lekker extra lang mag uitvoeren.

LEES OOK: Moonmilk: het drankje wat beter helpt om goed te slapen dan schaapjes tellen

Uitslapen of juist vroeg naar bed

Een dagje vrij is de ideale gelegenheid om eens lekker de verloren slaap van afgelopen week in te halen. Tijdens je slaap geef je je lichaam de tijd om tot rust te komen en te herstellen van een vermoeiende week. Ondanks dat je lijf aan het herstellen is, is je lichaam ook hard aan het werk. Je lichaam zorgt namelijk dat je immuunsysteem op peil blijft, je weer genoeg energie hebt en je calorieën verbrandt worden. Lekker lang blijven liggen dus.

Uitgebreid ontbijt

Je ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Als je deze gelegenheid extra lang en uitgebreid maakt, zorg je er voor dat je de rest van de dag nog verzadigd bent. Hierdoor pak je minder snel ongezonde snacks. Je kunt je uitgebreide ontbijt aanvullen met een lichte lunch, een gezond tussendoortje en vervolgens je avondmaal. Je hongergevoel verdwijnt en ook je bloedsuikerspiegel en energielevel blijven op peil.

Theeleuten

Of je het nou met je vriendinnen doet of alleen; vastgeklampt zitten aan een heerlijke kop warme thee is een van de lekkerste luie gewoontes. Uit onderzoek van professor Rick Hursel van de universiteit van Maastricht blijkt dat groene thee ook voor een betere stofwisseling zorgt en muntthee je helpt om dat hongergevoel te onderdrukken. Tot slot zorgt thee er ook voor dat je goed gehydrateerd blijft.

Laat werk even voor wat het is

Gebruik je weekend of vrije dagen even om helemaal los te komen van al je verplichtingen en laat werk even voor wat het is. Schakel je meldingen vanuit je werk uit en kijk deze dagen niet meer op je mail. Dat is niet alleen goed om even te ontstressen, het helpt je ook om maandag met nieuwe energie en goede moed weer te beginnen.

LEES OOK: Nieuw onderzoek wijst uit: vrouwen kunnen beter met stress omgaan dan mannen

Ruim eens lekker niét op

Normaal gesproken zou je je vrije dagen gebruiken om weer eens flink de bezem door het huis te halen. Stop daar maar mee. Volgens professor Eric Abrahamson van de Columbia Business School werken we immers sneller als het huis niet opgeruimd is. Hoezo? Als je gewend bent aan de rommel is de kans groot dat je maandag niet meer weet waar je alles hebt neergelegd toen je het opgeruimd had. Slim!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme