Sterre Touw
Sterre Touw Kids 28 december 2017

Voordelen aan opgroeien bij gescheiden ouders; ja ze zijn er écht

Als je kinderen hebt en niet meer samen bent met hun vader, kan dat veel stress en moeilijkheden opleveren. Voor jou, maar ook voor je kinderen. Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel voor kinderen van gescheiden ouders.

Kinderen kunnen krijgen er soms stress van, kunnen depressief worden en een negatief zelfbeeld creëren. Maar als de rust weer een beetje is teruggekeerd, zijn er ook veel voordelen aan het hebben van gescheiden ouders.

LEES OOK: Gescheiden vader Bas: Er wordt te vaak gekozen voor de kant van de moeder

Meer cadeautjes

De meeste kinderen vinden gescheiden ouders hebben alleen leuk, omdat je twee keer je verjaardag, kerst en sinterklaas kunt vieren. ‘Maar ik denk dat als je aan een kind van gescheiden ouders vraagt: wil je liever veel cadeaus of dat je ouders nog bij elkaar zijn, dat ieder kind voor dat laatste kiest’, vertelde orthopedagoog Nanda Poulisse aan RTL Nieuws.

Gevarieerde opvoeding

Als je in twee gezinnen opgroeit, kun je meer leren over hoe je je eigen leven later inricht. ‘Mensen hebben verschillende normen, waarden en levensovertuigingen. De één vindt het bijvoorbeeld belangrijk heel bewust en zuinig met geld om te gaan, terwijl een ander denkt: als we het geld hebben, geven we het uit en genieten we ervan’, vertelt Poulisse. Je leert dus vanaf twee kanten hoe je dingen kunt aanpakken en dat zorgt voor een gevarieerde opvoeding. ‘Als er een stiefouder in beeld komt, versterkt dit proces zich alleen nog maar meer, omdat ook zij weer alles op hun eigen manier doen in het leven.’

Flexibele kinderen

Daarnaast worden kinderen al jong gedwongen flexibel te zijn. Kinderen moeten zelf goed plannen en vooruitdenken als ze in twee verschillende huizen wonen. Zaken als welke schoolboeken ze mee moeten nemen naar de ouder of waar hun gymtas ligt, zijn aan de orde van de dag. Dit is misschien meer werk voor ze, maar het maakt ze wel enorm flexibel. En ja, als je dat al heel jong leert heb je er alleen maar meer profijt van voor later.

Gelukkiger

Het allergrootste voordeel mag zeker niet vergeten worden: na een scheiding zien de kinderen hun ouders veel gelukkiger worden. Hoewel ze hun ouders veel liever bij elkaar zagen, is het voor hen uiteindelijk ook duidelijk dat de rust is teruggekeerd en papa en mama allebei weer happy zijn. Er zitten dus een hoop voordelen aan het hebben van gescheiden ouders en ook al is de scheidingsperiode niet altijd even leuk en makkelijk; het komt allemaal goed.

LEES OOK: Divorce party in opkomst. Vier je scheiding met een feest

RTL Nieuws

Reageer op artikel:
Voordelen aan opgroeien bij gescheiden ouders; ja ze zijn er écht
Sluiten