Heb je stiekem toch last van kerststress? Deze tips helpen ertegen

Lifestyle Redactie 17 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Je probeert alles netjes op tijd te regelen, maar grote kans dat je een van de velen bent die uiteindelijk kerststress heeft. Wat moeten we nog allemaal in huis halen voordat de supermarkt dicht is (of alles uitverkocht), heeft iedereen het wel naar zijn zin en gaat je broer weer zo vervelend doen tijdens de festiviteiten?

Wat als je last hebt van kerststress

Zelfs met alle ingrediënten en de perfecte outfit in huis, wil die bloeddruk toch nog nét iets te hoog oplopen. Wat doen we onszelf toch aan? Om dit jaar de kerststress tot acceptabele levels terug te brengen, hebben wij een paar tips

1. Steek je kop niet in het zand

Erken je gevoelens, welke dan ook. Voel je verdriet omdat dit de eerste Kerst is zonder een geliefd familielid, deel dat met de mensen die je liefhebt. Durf toe te geven dat je in december wel erg veel ballen moet hooghouden, misschien wel meer dan je eigenlijk zou willen. Wie weet krijg je wel hulp uit een onverwachte hoek?

2. Gooi het eens over een andere boeg

Misschien ligt het niet aan jou, maar aan de manier waarop je Kerst viert. Ben jij elk jaar de gastvrouw, vraag dan eens om aflossing. De boel uitbesteden is ook een optie. Reserveer een fijn restaurant of bestel mooie schotels bij een slagerij.

3. Haal geen oude koeien uit de sloot

Ja, die oom/tante je steeds beledigt of slechte adviezen geeft gaat er ook zijn. Soms krijg je opmerkingen naar je hoofd geslingerd die zo gek zijn dat je niet 123 weet hoe je moet reageren. Uren later heb je het perfecte antwoord bedacht, maar houdt deze fijn voor jezelf.

4. Verwacht geen (Kerst)wonderen

Als je stress wordt veroorzaakt door unsolved familiedrama, laat dat diepe sporen na. Je kunt het verleden niet veranderen (nummer 3), maar je kunt het nu wel gezellig houden. Focus je op het hier en nu, het lekkere eten, de kinderen die aan het spelen zijn. Dit is niet het moment voor een Dr. Phil type doorbraak.

5. Het woordje ‘nee’ bestaat ook nog

Je zou het kleine woordje bijna vergeten, maar hij mag best eens over je lippen rollen. Het rondje schoonfamilie kun je moeilijk afzeggen, maar die kerstborrels of de door jou beloofde borrelhapjes kunnen best een jaartje wachten. Het vergt moed en zelfvertrouwen, maar gun het jezelf!

6. Blijf baas over je eigen portemonnee

Oh man, dat kost wat die decembermaand! En waar hoge kosten mee gemoeid zijn, nemen de stresslevels automatisch toe. De boodschappen mogen best wat meer kosten, maar zorg dat je het overzicht bewaard. Wat wil je kwijt zijn aan het kerstdiner? Misschien wil je wel geld overhouden voor het bezoek aan een leuke kerstmarkt?

7. Zorg voor duidelijkheid

Kinderen zijn vaak extra druk rond de feestdagen. Je bezorgt hen (maar ook jezelf) de nodige rust door te zorgen voor DUIDELIJKHEID. Met een planning op zak, het liefst eentje met wat ruimte (nr. 2), zoef jij dit jaar zonder Kerst stress probleemloos door naar 2015! Dat is wel een vuurpijl waard, dachten wij zo.

Onderzoek: deze momenten op de dag bezorgen ouders het meeste stress

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme