Wat als je met je kersverse baby aan het kerstdiner wordt verwacht?

Kinderen Laurien Bleeker 17 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Na negen maanden zwangerschap, een bevalling en je kraamweek geniet je hopelijk intens van je kersverse baby. Maar wat als je in de decembermaand bevallen bent, de kerstdagen staan voor de deur en je wordt door je (schoon)familie toch wel echt aan het kerstdiner verwacht?

Je voelt je prima en je baby is tevreden, maar ergens knaagt het dat je wordt verwacht om de kerstdagen met familie door te brengen. Eigenlijk wil je lekker (blijven) cocoonen met je new born… Kan je nee zeggen tegen het kerstdiner en dus eigenlijk tegen je (schoon)familie?

Zeg je nee tegen het kerstdiner?

Ja! Als je net bevallen bent is het laatste wat je nodig hebt heel veel drukte en prikkels om je heen. Je bent herstellende van een flinke uitputtingsslag en lichamelijk heb je heel wat doorstaan. En wat dacht je van mentaal… Daarbij moet je nog volop wennen aan je kindje en wil je hem of haar waarschijnlijk dichtbij je houden. Als je (schoon)familie al van je verwacht dat je aanwezig bent bij het kerstdiner, dan staan ze er waarschijnlijk ook op dat ze je baby even mogen vasthouden. En we gokken dat je daar helemaal niet op zit te wachten.

Dan is er nog je baby, dat mini-mensje dat negen maanden lang veilig in je buik zat en opeens in de echte wereld terecht is gekomen. Die kan veel prikkels nog maar lastig verwerken. Zit jij dus uiteindelijk met een huilende baby in je draagzak en daar wordt niemand blij van.

Dus, hoe lastig het ook is: zeg lekker nee tegen dat kerstdiner.

Wat als je wel graag naar je (schoon)familie wilt?

Natuurlijk moet je doen waar jij je goed bij voelt, maar let daarbij wel goed op jezelf en op je baby. Je bent echt nog herstellende en hoe goed het ook gaat: het kan je opeens te veel worden. Je slaapt een stuk minder en je bent letterlijk dag en nacht met je baby bezig, dus opeens heel veel mensen en drukte om je heen kan je bubbel uiteen doen spatten. Waak daarvoor en ga bijvoorbeeld alleen wat drinken en voor het diner weer naar huis. Of trek jezelf en je kindje even terug voor een rustmomentje en een dutje. Ook als je bij anderen thuis bent, moet dit kunnen. Vraag of je even ergens kan gaan liggen met je baby, niemand zal dit gek vinden (en als dit wel zo is, dan vinden ze dat maar).

Kerst met oudere kindjes

Ook met oudere kindjes kan je gerust eerder naar huis gaan, omdat je anders met overprikkelde kinderen in de auto moet zitten en eenmaal thuis nog uren bezig bent met ze in slaap te brengen. Om daarna zelf een paar uurtje slaap te pakken tot de eerste weer wakker is. Niet. Te. Doen. Maak daarom de keuze voor jezelf en je kinderen: heb je geen zin in het kerstdiner, dan zeg je lekker nee!

Decemberstress voorkomen? Deze 10 tips helpen je daarbij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme