5 dingen die je leert van een scheiding

Relatie Rachelle Abbas 30 mei 2018
Leestijd: 3 minuten

Op de dag van je bruiloft kun je je nooit indenken dat je een paar jaar later verkeerd gaat. Toch zijn er genoeg mensen die de ervaring hebben gehad en gaan scheiden. Het belangrijkste is om te erkennen dat dingen zijn zoals ze zijn.

Terugkijkend op moeilijke tijden om te groeien en sterker te worden kan heel moeilijk zijn, maar het is ongelooflijk lonend. Dit zijn dingen die je leert van een scheiding.

1. Scheiden is eng

Zelfs als je weet dat het de juiste keuze is. Tegen de tijd dat je de moed hebt verzameld om de scheiding daadwerkelijk in te dienen, weet je zonder enige twijfel dat het het juiste is om te doen. Toch is het – dan nóg – eng. Een verandering is nooit makkelijk, omdat je iets achterlaat dat veilig is, voor een toekomst die onzeker is.

Birdnesting na een scheiding: wat is dat eigenlijk?

2. Het oordeel van anderen over je scheiding

Als je (samen) beslist om te gaan scheiden, kun je een gevoel van schaamte hebben en je willen verstoppen tot alles weer voorbij is. Wat zou iedereen van mij denken? En wie kiest er nou voor om uit elkaar te gaan als je kind nog zo jong is?

Je kunt het gevoel hebben dat iedereen denkt dat je egoïstisch en impulsief bent. Als je er op terugkijkt zul je zien dat al die oordelen ergens diep van binnen in jezelf vandaan kwamen en het aantal daadwerkelijke opmerkingen wel meevielen.

Gaan jij en je partner uit elkaar? 5 x boeken voor je kind over de scheiding

3. Het is oké om emotioneel te zijn tegenover je kinderen

Het is goed om aan je kinderen mee te geven dat huilen gezond is voor iedereen, dus ook volwassenen. Het is zo belangrijk om te benadrukken dat het uiten van gevoelens ervoor zorgt dat je er over kunt praten, wat er ook gebeurt.

Zolang je bevestigd en je kinderen beschermd en duidelijk maakt dat zij niet de oorzaak of de remedie voor je situatie zijn, komt het goed.

Deze kinderen vertellen wat ze het moeilijkste vinden aan de scheiding van hun ouders

4. De blame-game is tijdverspilling

Het is gemakkelijk om vast te zitten in woede en schuld. Het is ook veel gemakkelijker om boos te zijn dan verdriet te voelen, maar woede zal je opeten. Je kunt veel tijd besteden aan het bedenken van redenen waarom je examen schuldig is aan de ondergang van jullie huwelijk, maar het resultaat wat je krijgt? Niets.

Je krijgt pas vrede en rust als je eerlijk tegen jezelf bent over het feit dat je een gelijke on hebt gespeeld. Tuurlijk, je hebt het recht op je gevoelens en om je verantwoordelijk te voelen voor jouw deel en dan mag je het ook hebben over gemaakte fouten, maar het is belangrijk om het verleden op zijn plaats te laten blijven als je vooruit wil gaan.

5. Je hart zal genezen

Scheiden is voor niemand gemakkelijk en de meerderheid van de mensen die een scheiding hebben meegemaakt zullen niet ontkennen dat ze zich verdrietig voelden, ongeacht hoe opgelucht ze waren. Alle gevoelens die je er bij hebt zijn oké, van verdrietig tot eenzaam.

Het goede nieuws? Het is allemaal tijdelijk. Je zult niet voor altijd verdrietig zijn en je zult alleen boos blijven als je ervoor kiest om dat te zijn. Hoe vriendelijker je bent voor je hart, hoe sneller ie zal helen. Het kost wat werk, moeite en tijd, maar het is het waard. Vier de kleine overwinningen, want ze zijn eigenlijk enorm.

10 x de voordelen van een scheiding: klinkt pijnlijk, maar ze zijn er wél

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen