Hè? Deze gekke regels golden voor zwangere vrouwen in de jaren 50 (deel 1)

Persoonlijk Rachelle Abbas 30 mei 2018
Leestijd: 5 minuten

In de jaren 50 waren er veel zwangerschapsregels die (thank god) tegenwoordig niet meer gelden. In de afgelopen decennia hebben er veel onderzoeken plaatsgevonden wat schadelijk zou zijn voor zwangere vrouwen en wat niet. De regels uit de jaren 50 verschillen sterk met de aanbevelingen die vandaag de dag worden gedaan.

Als je tegenwoordig zwanger bent, zijn de te volgen ‘regels’ voor het grootste deel logisch, maar tegelijkertijd best moeilijk.

De huidige zwangerschaps regels

Afgezien van de voor de hand liggende regels om dranken en bepaalde stoffen te vermijden, valt het vermijden van sushi, feta-kaas en rauw vlees ook onder de huidige regels. Van deze voedingsmiddelen is bekend dat ze bacteriën bevatten die gevaarlijk kunnen zijn voor het mini mensje in je. Het advies om foliumzuur of folaat in te nemen om de risico’s van de bebe te verkleinen is onder zwangere vrouwen ook bekend. Oh, en natuurlijk dat zwangere vrouwen niks heftigs mogen tillen. Dit zijn no-brainer regels, je weet dat ze logisch zijn. Oké, het vermijden van sushi tijdens de zwangerschap kan moeilijk zijn – want hell yes wat lekker – maar je wil geen risico’s nemen dus je vermijd het. In de jaren 50 waren de regels die zwangere vrouwen moesten volgen compleet anders en veel minder logisch voor ons nu.

LEES OOK: 17 dingen die wij vroeger als kind in de jaren ’80 deden en nu echt niet meer kunnen

1. Er werd zwangere vrouwen verteld niet te eten

Je werd al blij van een all you can eat buffet zonder een mensje in je, maar nu je het gevoel hebt dat je moet eten voor twee (of meer), kun je jou niet blijer krijgen met een bezoekje aan de all you can eat. Toch moet je je daar ook inhouden, want te veel gewicht bijkomen als je zwanger bent kan gevaarlijk zijn (wat je waarschijnlijk al weet). Een artikel uit een magazine in 1956 pleet voor een streng dieet voor zwangere vrouwen, met als doel om ze dun te houden. Maar goed dat de regels zijn veranderd, want extreem diëten is ook gevaarlijk. We weten nu ook dat je vanaf je laatste trimester extra energie nodig hebt en dus 200-300 calorieën extra per dag moet inplannen.

2. Er werd thalidomide voorgeschreven

Ook wel bekend als softenon. In de jaren vijftig leek het een wondermiddel te zijn en heel effectief tegen de ochtendmisselijkheid van zwangere vrouwen. Al snel bleek dat dit middel ervoor zorgde dat tienduizend kinderen mismaakt ter wereld kwamen, wow! Als je tegenwoordig een van die ongelukkige zwangere vrouwen bent die te maken heeft met ochtendmisselijkheid, krijg je waarschijnlijk anti-misselijkheid medicatie voorgeschreven die veilig is om te gebruiken tijdens de zwangerschap. Artsen schrijven vandaag de dag thalidomide voor bij kanker, na beenmergtransplantaties, huidontsteking door lepra en infecties in de mond en andere slijmvliezen.

3. Zelf verantwoordelijk voor hoe de bevalling gaat

Hoe zou je het vinden als je een moeizame bevalling hebt gehad, ze zeggen dat het je eigen schuld is? Zou je je kunnen voorstellen dat een verloskundige dat tegen je zegt? Wij ook niet. In de vijftiger jaren had dit kunnen gebeuren. Vanwege het feit dat er toen minder bekend was over verloskunde, kregen vrouwen die een pijnlijke bevalling hadden (wat de meerderheid was) te horen dat het waarschijnlijk kwam omdat ze zelf iets hadden gedaan om het te veroorzaken. Omdat er dus minder bekend was over verloskunde, wisten ze ook niet hoe een pijnlijke bevalling écht voelde, kun je het je voorstellen? De overtuiging was destijds dat vrouwen de pijn niet zouden moeten voelen, omdat ze juist intens gelukkig moesten zijn over de komst van de baby. Als je daar over nadenkt, kunnen we nu – jaren later – alleen maar dankbaar zijn dat inmiddels is ontdekt dat een bevalling écht pijnlijk kan zijn en dat het echt niet door jezelf komt.

LEES OOK: Deze 10 dingen die onze ouders vroeger deden, zouden we nu noooooit meer doen

4. Een alcoholische versnapering werd soms zelfs aangemoedigd

We moeten er tegenwoordig toch niet aan denken om een slokje wijn te nemen tijdens de zwangerschap? Waarom zou je het risico nemen voor je kleintje? Ook als we horen over moeders die wel drinken tijdens is het makkelijk om hen te veroordelen. In de eerste helft van de 20e eeuw was het drinken van drank toegestaan en soms zelfs aangemoedigd. Vrouwen dronken in die tijd champagne om hun ijzergehalte te verhogen. Volgens de NY Times kregen zwangere vrouwen die vroegtijdig gingen bevallen een glas met vodka met sinaasappelsap om de bevalling tegen te houden. Of het werkte? Dat konden ze destijds eigenlijk ook niet goed bepalen. Dit ging door tot in de jaren 60 en pas in 1973 werd het alcoholsyndroom bij baby’s gediagnosticeerd.

5. Roken was ook de normaalste zaak

Je kunt het tegenwoordig niet begrijpen dat een zwangere vrouw zou roken. Toch werden vrouwen in de jaren 50 aangemoedigd om te roken, want het zou je kalmeren en het is immers bekend dat stress slecht is voor een aanstaande mommy. Destijds was er niet veel bekend over de gevolgen van roken tijdens een zwangerschap. Het verband tussen doodgeboren, vroeggeboorten en baby’s met een laag geboortegewicht werd in de zestiger jaren gevonden. Vanaf dat moment werd er anders tegen stress (en roken!) aangekeken.

LEES OOK: Deze 16 uitspraken van vroeger gebruikten júllie ouders te pas en te onpas

6. Zwangere vrouwen mochten niet lezen

De technologie houdt ons tegenwoordig bezig en zorgt dat we ons vermaken. Je vraagt je vaak af wat we deden voordat social media a real thing werd, of wat we deden als we mr. Google niet konden raadplegen voor ongeveer alles wat we te weten willen komen. Lezen is iets wat veel mensen deden om zichzelf bezig te houden en voordat Google was geboren gingen mensen naar de bibliotheek om onderzoek te doen. Kun je je voorstellen dat er ook een regel bestond die een bepaalde groep verbood om te lezen? In de jaren 50 mochten zwangere vrouwen niet lezen, volgens Mental Floss. De opwinding kon schadelijk zijn voor de baby en zwangere vrouwen kregen te horen dat ze het lezen van boeken moesten vermijden. Als zwangere vrouwen boeken zouden lezen met spannende cliffhangers zou het de kans op een miskraam of doodgeboorte vergroten. Een vreselijke regel, helemaal gezien het feit dat lezen een belangrijk vermaak was in de jaren 50.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme