Deze 10 dingen die onze ouders vroeger deden, zouden we nu noooooit meer doen

Kinderen Anne Broekman 4 sep 2017
Leestijd: 4 minuten

Groeide jij ook op in de jaren ’70 of ’80? Dan krijg je bij dezen een medaille dat je het overleefd hebt. Want man o man, de dingen die onze ouders vroeger met ons uitvraten kunnen nu écht niet meer.

1: In de auto zonder zitje

Maxi-Cosi’s, stoelverhogers en andere zitjes om hun grut veilig in te vervoeren: daar hadden onze ouders nog nooit van gehoord. Maar goed, soms moest er nu eenmaal een stuk gereden worden. Naar ome Henk en tante Wil in Schubbekutteveen, of naar de camping in Frankrijk. De ouders van Famme’s Patricia losten dat als volgt op: de kleine Patricia werd los in een reiswiegje op de achterbank gezet, en dat wiegje werd klemgezet met ‘goederen’, zoals een koelbox of koffer. Gelukkig heeft ze er weinig tot niets aan overgehouden.

2: Roken in bijzijn van kinderen

Bij Famme’s Anne thuis stond het vroeger blauw van de rook. Tijdens feestjes stond er naast de blokjes kaas en plakjes leverworst een glas met sigaretten op tafel, zoals het een goede gastheer en -vrouw betaamde. Opmerkingen over de gevaren van meeroken werden afgedaan als ‘nieuwerwets geneuzel’. ‘Dat was toen normaal,’ roepen je ouders defensief als je hen er verontwaardigd op aanspreekt.

3: Glaasjes advocaat leeglepelen

Het was het heimelijk genoegen van menig kind: tijdens kringverjaardagen bij opa en oma thuis een rondje langs de salontafel maken en dan de restjes advocaat (Zwarte Kip!) oplepelen. Of het laatste slokje wijn van mama snel naar binnen gooien. Burp!

4: De speen in whiskey/jenever/rum

Een baby die niet wilde slapen? Of last had van z’n tandjes? Daar hadden ze vroeger een heel handig foefje voor: de speen werd even in wat sterke drank gedompeld, waarna de benevelde baby met sneltreinvaart richting dromenland ging. En de volgende dag ontwaakte met een lichte kater, maar dat terzijde.

5: Geen traphekjes

Veel moeders zouden tegenwoordig geen moment rust hebben zónder traphekjes, Je draait je kont om omdat je even iets in de badkamer wilt pakken, en je peuter dendert naar beneden. Je staat in de keuken een ui te snijden en die doerak heeft de trap alweer voor de helft beklommen. Stress! Maar onze ouders maalden daar niet om, welnee. Wij leerden vanzelf wel dat van de trap vallen geen handige manier was om sneller beneden te zijn.

6: Billenkoek

Lijfstraffen waren destijds ook gebruikelijker. Onder de noemer ‘wie niet horen wil, moet maar voelen’ werd er op heel wat billetjes geslagen. Een draai om de oren was ook zo’n favoriet. De corrigerende tik is tegenwoordig een stuk minder in zwang (en terecht). De nadruk ligt nu op praten en je kind uitleggen waaróm iets niet mag – zelfs als je handen soms jeuken.

7: Geen fietsstoel

Oudere kinderen konden best gewoon hup, zonder hulpmiddelen bij mama achterop de fiets. Of bij papa op de stang voorop, nog spannender. Moest je wel oppassen dat je voeten niet tussen de spaken kwamen: AUW! Kleintjes werden achterop vervoerd in een rieten mand met beenruimte aan de zijkant. Daar zaten geen of nauwelijks riempjes in, ben je mal. Bij een valpartij zou je weliswaar gelanceerd worden, maar daar werd je hard van. Of zoiets.

8: Roken/drinken/rood vlees tijdens de zwangerschap

Hoewel op den duur echt al wel bekend was dat het niet slim (lees: ronduit schadelijk) was om te paffen of te drinken tijdens de zwangerschap, werd er vroegah een stuk minder gek opgekeken als een zwangere vrouw een wijntje nam of een peuk opstak. Dat moest kunnen, met mate. En waar menige preggers vandaag de dag kwijlend de dagen aftelt totdat ze haar tanden weer in een broodje filet americain kan zetten, werd het toen juist aangeraden om een rood biefstukje te verorberen. Goed voor het ijzergehalte enzo.

9: Achter de gezichtsbruiner

Vroeger was de zon onze grote vriend. Famme’s Patricia doet weer een duit in het zakje en vertelt dat ze vroeger huiswerk maakte met de gezichtsbruiner (ken je die nog?) op haar benen gericht. Kregen ze een lekker kleurtje. Op het strand werden we amper ingesmeerd, want van smeer-je-goed-in-campagnes hadden we nog nooit gehoord. Een andere collega werd vroeger door haar moeder gesommeerd om onder de zonnebank te gaan, in de winter als ze pips zag. Zij aan zij met haar zus, tien minuten aan elke kant. De warmte vond ze wel prettig, die warmte. Maar ze geeft haar moeder wel de schuld van haar vroegtijdige kraaienpootjes.

10: Bloot rondlopen aan het water

Ook dit was doodnormaal bij ouders vroeger. Kinderen tot een jaar of vijf liepen eigenlijk standaard naakt rond aan zee of in het zwembad. Daar zijn we nu toch iets voorzichtiger (en preutser?) in. Je weet immers nooit wie er rondloopt, iedereen heeft tegenwoordig een mobieltje met camera en dingen belanden voor je het weet op internet. Brrrr.

Tragisch, zo’n crop top bij jou: 24 momenten waarop iedereen van 35+ beseft: ik word oud

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme