25 x eigenschappen die een moeder moet bezitten

Opvoeden Redactie 6 sep 2017
Leestijd: 6 minuten

Wie in de Van Dale opzoekt wat er achter ‘moeder’ staat, vindt de volgende betekenissen: 1) vrouw die één of meerdere kinderen heeft en 2) vrouw die als een moeder zorgt. Wie zelf moeder is, weet dat dat de meest waardeloze uitleg van een begrip ooit gegeven is.

Toen ik jong was, vond ik dat ik in best veel dingen vrij goed was. Ik ging elk jaar met een nauwkeurig afgemeten rapport over (ook een kunst), klasgenoten keken bovengemiddeld graag bij me af en ik werd nooit als laatste gekozen bij gym. Al met al dacht ik dus dat ik wel opgewassen was voor het leven dat zou komen.

Moeder zijn

En toen werd ik moeder. En realiseerde ik me dat ik werkelijk waar geen reet had aan die 8 voor Nederlands, mijn fotografische geheugen voor Franse woorden en al helemaal niet aan het feit dat ik zo hard kon gooien dat bij trefbal iedereen ogenblikkelijk het veld uitrende als ik de bal in m’n handen kreeg.

Omdat je als moeder een heel andere skill set moet hebben, weet ik nu. Hierbij een overzicht – in willekeurige volgorde – van vaardigheden en eigenschappen die een beetje moeder (minimaal) dient te bezitten.

6 dingen die goede moeders doen, maar ik niet meer

1. Flexibiliteit is your middle name

Zowel fysiek (kind, rugtas én boodschappen tegelijk op de fiets) maar vooral mentaal: geen dag loopt zoals je ‘m gepland had. Het codewoord is schakelen. Vanuit z’n 1 naar z’n 4 en indien nodig, keihard op de rem.

2. De beroemde modus vivendi kennen

Als je niet weet wat modus vivendi betekent, google het even. Nee, dat is flauw: het is Latijn voor ‘de gulden middenweg’. Dat komt neer op de kunst om een middenweg te vinden wanneer twee partijen tegengestelde belangen hebben. Geloof me, zonder die modus vivendi kan het leven met de vader van je kind af en toe behoorlijk lastig zijn.

3. Delegeren kun je leren

Ik ben al ruim drie jaar moeder, en mij lukt het nog steeds niet, maar ze zeggen dus dat het kan. Het idee dat je het allemaal zelf kan, is een brute leugen. Wen er maar aan. Of beter nog: leer delegeren.

Ben jij af en toe een luie moeder? Voel je niet schuldig, het is juíst goed voor je kids

4. Je kunt jongleren

Met ballen, taken en kinderen – liefst tegelijkertijd. In de meest ruime zin des woords. En als er af en toe eentje tussendoor op de grond klettert, vind je dat geen doodzonde.

5. Nee kunnen zeggen

Voortbordurend op #3: ‘Nee, sorry, dat lukt me niet’. Ga anders vanavond voor de spiegel staan en oefen het een keer. Of zesenvijftig.

6. Geduld is een schone zaak

‘Schone’ is in deze een massief understatement: geduld is een klinisch gesteriliseerde tandartspraktijk de ochtend na de voorjaarsschoonmaak.

7. Communiceren zonder ruis

Waar je in je jonge jaren nog wegkomt met cryptische, dubbelzinnige teksten en mensen die over het algemeen vermakelijk vinden, kun je dit literaire spel als moeder beter achterwege laten. Je kind snapt het sowieso niet en het maakt zaken er alleen maar nodeloos ingewikkeld op. Je vriend heeft het waarschijnlijk überhaupt nooit begrepen, dus duidelijke instructies als ‘ja, dat vind ik leuk’, ‘nee, ik wil niet weer wraps eten vanavond’ en ‘ze heeft luiermaat 3’ zijn vanaf nu the way to go.

Dit is het geheim van de gelukkige mama

8. Heel hard kunnen rennen

Of dat een wekelijks rondje in het bos is om de boel weer even op een rijtje te krijgen of nadat je woest de deur opengeduwd hebt nadat je je vriend toebeet ‘dat je helemaal gek wordt’ en ‘dat hij het maar even lekker uitzoekt met die kinderen’ – in beide gevallen geldt: (heel hard) rennen is je redding.

9. Ook weer terug kunnen rennen (dat mag best langzaam)

Synoniem voor: terug kunnen komen en durven zeggen dat je misschien ietwat overtrokken reageerde en dat je heus niet helemaal gek geworden bent, in tegenstelling tot wat je zojuist beweerde.

10. Een tijdje zonder eten kunnen

Vooral het eerste jaar als moeder een vereiste om te overleven.

11. Een tijdje zonder slaap kunnen

Vooral de eerste tien jaar als moeder een vereiste om te overleven.

12. Kritiek kunnen accepteren

Gevraagd en ongevraagd, goed bedoeld en minder goed bedoeld.

13. Multitasken to the max

Wat niet wil zeggen dat elke taak ook naar behoren volbracht wordt, maar hey, je kunt tenminste meer dan één taak tegelijk uitvoeren. Op het lijstje van ‘eigenschappen die een vader moet bezitten’ komt deze niet voor, dat is beter voor iedereen.

Dit is één van de grootste oorzaken voor stress bij (jonge) vrouwen

14. Leren vertrouwen op je kind

Nadat je zes keer uitgelegd hebt dat je kind tot het eind van de straat mag fietsen, moet je er op een gegeven moment vertrouwen in hebben dat hij dat ook daadwerkelijk doet. Tip: test dit liefst eerst een paar keer in een autovrij park voordat je meteen in de buurt van de weg komt.

15. Leren loslaten

Als hij 16 is, mag je hem dan alsnog alleen in de buurt van de weg laten komen. Grapje. Natuurlijk ga je dan gewoon nog steeds mee om zeker te weten dat het goed gaat.

16. Je realiseren dat het niet meer in de eerste plaats om jou gaat

En vaak ook niet in de tweede plaats, of zelfs derde. En dat is ook helemaal niet erg, als je maar niet vergeet af en toe wat tijd voor jezelf in te lassen.

17. Me-time durven nemen

Juist ja, dat dus. Vind je dat lastig? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige.

18. Schijt hebben aan meningen van anderen

Ja, daar horen ook onderzoekers en hun duizenden leuke wetenschappelijke bevindingen bij. Van een Paw Patrol- of Peppa Pig-marathon is echt nog nooit een kind doodgegaan en suiker is niet de verpersoonlijking van de duivel, echt niet.

Wil jij er ook vanaf? Dit zijn de oorzaken van je onzekerheid

19. Maar dus wel open kunnen staan voor kritiek

Zie #12. Want als er dan iemand is die je zegt dat suiker heus niet de duivel is, maar dat je je kind ook niet per se elke dag drie lolly’s hoeft te voeren, kun je daar op z’n minst naar luisteren.

20. Accepteren dat je niet perfect bent

Newsflash: de perfecte moeder bestaat helemaal niet. En als ze al zou bestaan, zou het een enorm kreng zijn.

21. Je niet meer zo’n zorgen maken om de zinloze dingen des levens

Een kilo meer of minder, hoeveel likes je krijgt op Facebook of Instagram (hoezo heb je überhaupt allebei?) en waarom het de buurvrouw wel altijd lukt er piekfijn bij te lopen: who cares?

In 3 stappen naar meer zelfliefde (want dat hebben we nodig)

22. Een neus hebben voor lieve oppasmeisjes

Je hebt ze namelijk nodig.

23. Lief zijn voor oma en opa

Die heb je namelijk ook regelmatig nodig. Dat is trouwens een klassiek gevalletje win-winsituatie, want oppassen is hartstikke goed voor opa en oma.

24. Onthouden dat het op een dag weer overgaat

Een slecht slapend kind, een kind dat niet wil eten, onhandelbare driftbuien, foute vriendjes, geen aansluiting vinden op school: over een paar jaar lachen jullie er samen om. Hopelijk.

25. Onthouden dat je op een dag weer kunt uitslapen

Hopelijk.

Natuurlijk is dit slechts een fractie van het eisenpakket waaraan een moeder moet voldoen. Welke missen we allemaal? Laat het ons vooral weten op onze Facebookpagina.

Dit is precies waarom moeders altijd zo laat naar bed gaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme