Als je deze kleine veranderingen doorvoert, wordt 2022 een topjaar

Body Thea Tijssen 16 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Denk je dat kleine aanpassingen in je leven niets tot weinig opleveren? Fout. Alle voornemens, hoe klein ze in eerste instantie ook lijken, zorgen uiteindelijk voor resultaat. Helemaal als je het heel 2022 volhoudt. En aangezien je weet wat het echt oplevert, heb je een extra stimulans om het vol te houden. Ja, een heel jaar lang.

Hoe wil jij je in 2022 voelen? En hoe wil je er uitzien? Als je nu zegt dunner, gelukkiger of gezonder, dan kun je dat heel makkelijk bereiken. Namelijk door kleine aanpassingen in je levensstijl te doen.

Kleine veranderingen voor 2022

Kijk maar eens hoe kleine veranderingen een grote impact kunnen hebben. Als je ze een jaar volhoudt dus hè!

1. Als je… een halve kilo per week verliest

Volgend jaar: als je een halve kilo per week verliest, klinkt dat heel minimaal, maar denk even na: na een jaar ben je dus 26 kilo lichter. Terwijl, als je (iets) te zwaar bent, hoef je geen 26 kilo te verliezen. Als het je al lukt om vijf procent tot tien procent van je lichaamsgewicht kwijt te raken, dan is dat al goed voor je bloeddruk, cholesterol en bloedsuiker, volgens de centra voor ziektecontrole en preventie in Amerika. En dat kan dan weer je risico op levensbedreigende ziekten, waaronder hart- en vaatziekten en diabetes, verminderen.

2. Als je… de trap neemt

Volgend jaar: zal je het dubbele aantal calorieën hebben verbrand als wanneer je steeds de lift had genomen. Een vrouw die 80 kilo weegt, zal ongeveer 4.940 calorieën verbranden in een jaar (1,5 kilo) als ze elke dag drie minuten stevig traploopt (en dan tot 7,5 kilo aan spullen zou mee zeulen). Daartegenover staat dat drie minuten in de lift staan je slechts 10 calorieën kost, wat je in heel 2022, 2.480 calorieën oplevert. En dat is niet eens genoeg om een halve kilo te verliezen (want daarvoor moet je minstens 3500 calorieën verbranden).

3. Als je… elke dag één koekje schrapt

Volgend jaar: heb je 21.170 calorieën niet tot je genomen. Dat is genoeg om 3 kilo kwijt te raken. Ga je nog meer koekjes uit je menu schrappen, dan verlies je natuurlijk nog meer kilo’s, logisch.

4. Als je… elke maand één vriendin van vroeger belt

Volgend jaar: zijn dat twaalf mensen met wie je de vriendschap nieuw leven in hebt geblazen of met wie je de band hebt versterkt. En volgens onderzoek hebben mensen met sterkere vriendschapsbanden 50 procent meer kans om ouder te worden dan hun minder sociale soortgenoten. Er is geen magisch getal van het aantal telefoontjes/mailtjes/koffiedates dat je gaat beschermen, dus als je met één vriend (nieuw of oud) elke week – of elke dag – wil afspreken: wat let je!

5. Als je… een paar uur tv-kijken per dag schrapt

Volgend jaar: heb je waarschijnlijk je risico op een vroege dood verminderd. Uit een onderzoek dat in 2011 werd gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine blijkt dat mensen die zes uur per dag tv kijken korter leven – gemiddeld zo’n 4 jaar korter (ja, ik Netflix-fanaat schrok ook) – dan mensen die geen tv kijken. Sterker nog: de onderzoekers zeggen dat elk uur dat je tv kijkt na je 25ste, je levensverwachting met bijna 22 minuten vermindert. Maar het is natuurlijk niet de tv an sich die dit veroorzaakt: het is het zitten voor langere periodes wat funest is en je leven dus kan verkorten. We horen niet voor niets dat ‘zitten het nieuwe roken is’. Het erge is: elke dag naar de sportschool gaan, helpt hier niet tegen. De oplossing is om vaker momenten te vinden gedurende de dag waarop je beweegt of staat. Sommige deskundigen raden aan om elke halfuur even op te staan vanuit je stoel.

Waarom koolhydraten schrappen geen goed idee is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme