10x irritante opmerkingen die mensen maken als je jong bent getrouwd

Persoonlijk Anne Broekman 6 okt 2021
Leestijd: 6 minuten

Jullie ontmoetten elkaar als ‘puppies’, op het schoolplein, tijdens een klassenfuif of buiten bij de andere ‘hangjongeren’. Er werden stiekeme sigaretjes gedeeld, de eerste kus volgde en al snel was er dikke verkering. En toen trouwden jullie. Dolgelukkig waren jullie, en nu nog steeds, maar niet iedereen schijnt dat te snappen.

De volgende opmerkingen kun jij wel dromen…

Opmerkingen

De HuffingtonPost vroeg vrouwen die jong getrouwd zijn naar de opmerkingen die zij het meest horen.

1. ‘Was je zwanger?’

‘Ik ben er trots op dat ik als sinds mijn zeventiende bij mijn man ben. We trouwden toen we 21 en 23 waren. We hebben er hard aan gewerkt om samen volwassen te worden in plaats van uit elkaar te groeien.

Het was heel irritant dat mensen dachten dat we gingen trouwen omdat ik zwanger zou zijn. Alsof die vier jaar daarvoor, waarin we aan onze relatie en liefde werkten, niets betekenden.

Ik vond het respectloos. We wisten dat we jong waren, maar ook dat we bewust voor elkaar kozen. Het extra pijnlijke aan die opmerkingen is dat het in de 18 jaar die volgden ons nog steeds niet gegeven is om ouders te worden.’ – Charis K.

2. ‘Over tien jaar ben je misschien niet meer dezelfde persoon’

Leeftijd heeft niets te maken met de mate van verbintenis. Mensen zeggen weleens: ‘Misschien ben je over 10 jaar niet meer dezelfde persoon als nu.’ Maar dat geldt voor elk huwelijk.

Mijn ouders trouwden toen mijn moeder 30 was en mijn vader 35. Ze pasten toen perfect bij elkaar, maar nu zijn ze compleet andere mensen en verwikkeld in een scheiding.

Zolang je echt van elkaar houdt en samen problemen aanpakt, dan kan elke relatie het redden. Ik kijk ernaar uit om te groeien en me te ontwikkelen MET mijn man samen.’ – Emily E.

3. ‘Waarom die haast?’

‘Er is helemaal geen haast. Het leven is geen race maar ik ben gelukkig en weet dat mijn verloofde de persoon is bij wie ik voor altijd wil blijven, dus waarom wachten?

We zijn samen sinds mijn achttiende, kochten ons eerste huis toen ik 22 was en als we terugkomen van onze huwelijksreis ben ik bijna 25. De tijd vliegt, het leven gaat zo snel. Ik wil er het beste uit halen.

Waarom zou ik niet met hem willen trouwen? Ik denk dat sommige mensen het huwelijk als een eindpunt zien. Maar voor ons is het juist het begin!’ – Jessica D.

4. ‘Je maakt een grote fout!’

‘Mijn man en ik trouwden stiekem met z’n tweetjes, in 2008, toen we elkaar slechts vier maanden kenden. Ik was 19, hij 21. Mijn vriendinnen vroegen of ik zwanger was, en toen ik dat ontkende, zeiden ze dat ik een slechte en overhaaste beslissing nam.

Zijn collega’s sloten weddenschappen over hoe lang het tussen ons zou duren. Was het een overhaaste beslissing? Zeker. Was het een grote fout? Zeker niet.

We zijn nog steeds gelukkig getrouwd en hebben een prachtige dochter van 6. Mijn familie heeft er nog steeds moeite mee, maar ik heb er geen moment spijt van gehad.

We zijn echt samen volwassen geworden. Niet alleen als ouders, maar als individuen. Een fantastische ervaring, ondanks alle vooroordelen die we te horen kregen.’ – Megan M.

8 gescheiden mannen delen wat ze anders hadden gedaan in hun huwelijk

5. ‘Wil je niet nog even rondscharrelen?’

‘Ons 13-jarig jubileum is dit jaar. We hebben nu drie dochters. We hebben nooit een knipperlichtrelatie gehad. Vanaf de eerste date was het dik aan. We hebben diverse dingen gehoord.

‘Jullie zijn te jong.’ ‘Het is een schoolliefde.’ ‘Dit duurt nooit lang.’ ‘Wil je niet met anderen scharrelen?’ We waren niet te jong. Het was niet slechts een schoolliefde. Het bleef wel aan. En nee, we wilden niet rondscharrelen. We wilden gewoon elkaar. We hielden van elkaar en dat doen we nog steeds.’ – Jessica M.

6. ‘Je bent een kindbruid’

‘Ik trouwde toen ik 22 was, in 2000. 17 jaar later zijn we nog steeds gelukkig getrouwd. Ik werd door iedere zakenrelatie ‘kindbruid’ genoemd.

Ik zei dat als ze die term ooit weer gebruikten, ik geen zaken meer met hen wilde doen. Mijn familie hield wijselijk hun mond, aangezien mijn verloofde en ik al 7 jaar samen waren toen we ons verloofden. Echte high school sweethearts.’ – Sarah G.

7. ‘Je zult nooit afstuderen’

‘Ik trouwde vier dagen na mijn twintigste verjaardag (ik had gezworen geen tienerbruid te worden). Hij was 22. Een paar jaar na bruiloft kwam ik erachter dat zijn broer en vrienden weddenschappen hadden lopen over hoe lang het zou duren tussen ons.

Anderen zeiden dat ik nooit zou afstuderen (ik heb nu een master-graad). We studeerden toen we elkaar leerden kennen en waren na vijf maanden verloofd. We zijn 17 keer verhuisd (acht verschillende landen), hebben tien jaar gewacht om onze twee dochters te krijgen en zijn nog steeds dolblij om samen te zijn. We zijn nu 31 jaar gelukkig getrouwd.’ – Marlene D.

8. ‘Ik trouwde jong en dat was een grote vergissing!’

‘We zijn nog niet getrouwd, wel verloofd. Hij is 21, ik 22. De ergste reactie kwam van mijn oma. Niet alleen kregen we geen felicitatie, maar in plaats daarvan een boze preek met opmerkingen als:

‘Je zou beter 28 of liever zelfs 38 moeten zijn voordat je trouwt. Ik trouwde jong en het was een grote vergissing en ik heb er sindsdien spijt van.’ (Ze is nog steeds getrouwd en stond naast haar man toen ze dat zei).

Je moeder trouwde jong en dat werkte niet voor haar. Ook jouw tantes deden het niet beter, maar eentje is zo slim geweest om na haar eerste scheiding nooit meer te hertrouwen.’ Gelukkig is de familie van mijn verloofde wel enthousiast.’ – Tessa W.

9. ‘Dat duurt niet langer dan een jaar’

‘Ik trouwde toen ik 18 was, mijn man was 19. Eerst dacht iedereen dat ik trouwde omdat ik zwanger was. Toen ze beseften dat dat niet zo was, werden er weddenschappen afgesloten over hoe lang ons huwelijk zou duren.

De meesten dachten niet langer dan een jaar. Tien jaar en drie kinderen later, zijn we nog steeds gelukkig getrouwd. Er is niets mooiers dan mijn beste vriend aan mijn zijde te hebben en samen oud worden.’ – Erin K.

10. ‘Wil je de wereld niet zien?’

‘We hebben zo vaak opmarkingen gehoord als; ‘Wauw, wilde je de wereld niet zien?’ of: ‘Dan ben je nooit echt single geweest!’ Maar we zijn elkaars beste vriend en kunnen het ons niet voorstellen om zonder elkaar te leven.

Dat commentaar is irritant en soms ontmoedigend. Maar we zetten die mensen wel op hun plaats. Het ergste dat je kunt doen bij een stelletje is twijfelen aan hun liefde voor elkaar.’ – Rebecca C.

Het beste moment om te trouwen volgens je sterrenbeeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen