Waarom je honing beter niet aan je baby kunt geven

Kinderen Maartje Scheffer 23 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Het klinkt misschien verleidelijk een papje voor je baby, een flesje melk of havermout iets zoeter te maken met wat honing. Toch kun je honing beter niet geven aan baby’s jonger dan één jaar. Waarom kan dat zoete goedje toch kwaad voor baby’s?

Wanneer je baby eenmaal vaste voeding krijgt, kan het een goed idee lijken hier en daar wat honing aan toe te voegen. Klinkt heel lekker, en dat vindt je baby waarschijnlijk ook. Baby’s kunnen het echter beter niet eten.

Honing voor baby’s: mogelijk gevaarlijk

In honing zitten soms sporen van een bacterie genaamd clostridium botulinum. Komen die sporen in de darmen van je baby, dan kunnen ze gaan groeien, waardoor ze actieve bacteriën kunnen worden. Dat kan al gebeuren met hele kleine hoeveelheden van sporen van deze bacterie. Het resultaat? Infantiel botulisme. De darmen van een baby kunnen deze bacterie nog niet uit de weg ruimen, zoals de darmen van oudere kinderen en volwassenen dat wel kunnen.

Clostridium botulinum kan met infantiel botulisme dan de zenuwen in het lichaam beschadigen, waardoor de spieren geen seintje meer krijgen dat ze moeten bewegen. Dat zorgt mogelijk voor plaatselijke verlammingen, en een risico op overlijden als ook de ademhalingsspieren worden getroffen.

Symptomen van infantiel botulisme

Infantiel botulisme is dus mogelijk een gevolg als je baby honing eet. Gelukkig komt het weinig voor: tussen 2000 en 2019 waren er maar vijf baby’s in Nederland mee in aanraking gekomen. Het is niet besmettelijk. Botulisme kenmerkt zich door de volgende symptomen:

  • Ademhalingsproblemen: als de ademhalingsspieren worden getroffen kan het zijn dat je baby niet goed kan ademhalen. Dit is mogelijk gevaarlijk, waarom je altijd contact op moet nemen met je huisarts als je weet dat je baby honing heeft gegeten en daarna ademhalingsproblemen heeft.
  • Obstipatie: ook de darmspieren kunnen ook minder goed hun werk doen.
  • Kwijlen: door de verzwakte mondspieren.
  • Slikproblemen: als de keelspieren worden getroffen kan je baby moeite hebben met slikken.
  • Afwijkende ogen: de oogleden kunnen gaan hangen, de pupillen kunnen wijder worden of je baby kan gaan dubbelzien.

 Baby heeft toch honing gegeten

Heeft je baby toch honing gegeten? Je bent niet de eerste ouder die haar baby honing heeft gegeven zonder iets af te weten van botulisme. De kans is gelukkig klein dat je kind hiermee te maken krijgt: in de meeste gevallen blijven baby’s ongedeerd. Maar toch iets het beter honing helemaal te schrappen van  het menu van je baby jonger dan 1 jaar. Herken je symptomen bij je baby 3 tot 30 dagen na het eten van honing? Neem dan altijd contact op met de huisarts.

Van Zweden tot Kameroen: dit zijn de eerste hapjes van baby’s over de hele wereld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme