Dit heeft een hooggevoelig kind nodig als hij voor het eerst naar school gaat

Kinderen Laurien Bleeker 3 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Maar liefst 15 procent tot 20 procent van de kinderen is hooggevoelig, oftewel: hoogsensitief onderzocht psychotherapeute Elaine Aron. Dat komt met extra uitdagingen, want terwijl het voor ieder kind spannend is om voor het eerst naar de basisschool te gaan, brengt dat voor een hooggevoelig kind nóg meer spanning met zich mee.

Naar een nieuwe school gaan is al heel wat om te verwerken voor je hooggevoelige kind. Tel daar alle prikkels die er in en om een school zijn bij op en voor je het weet heb je een overprikkeld of zelfs gestresst kind thuis zitten. Daarom zijn er dingen die kunnen helpen wanneer een hooggevoelig kind voor het eerst naar school gaat.

Veel extra prikkels op school voor een hooggevoelig kind

Hooggevoelige kinderen krijgen op school met veel prikkels te maken. Zoals drukte om hen heen tijdens het buitenspelen, maar ook een klasgenoot die de hele tijd met een potlood op tafel tikt. Of een apparaat dat de hele tijd geluid maakt, een lamp die knippert of te fel staat.

Daarnaast zijn er nog veel meer dingen waar een hoogsensitief kind tegenaan kan lopen op school. Denk aan het voelen van de stemming van anderen, dingen moeten, het gevoel krijgen dat het moet presteren, liever alleen willen spelen, dingen anders willen doen (maar wat dan niet mag van de leerkracht, omdat het ‘zo niet moet’).

Als ouder mag je best op school en bij de leerkracht benadrukken dat je kind beter reilt en zeilt onder wat andere omstandigheden dan een kind dat niet hooggevoelig is. Je kan bijvoorbeeld de volgende dingen doen of bespreken op school:

  • Uitleggen dat je kind hooggevoeligheid als karaktereigenschap heeft
  • Vragen of de leerkracht alert wil zijn op overprikkeling bij je kind (en uitleggen hoe dat zich uit bij je kind)
  • Uitleggen dat wanneer je kind aangesproken moet worden op iets, dit het beste gedaan kan worden als je kind (weer) rustig is. Uit de situatie gehaald is en op een kalme toon aangesproken wordt.
  • Van tevoren voorbereiden op grote veranderingen in de klas of het dagritme
  • Streven naar een rustige sfeer in de klas, wat best lastig kan zijn in de kleuterklassen
  • Een koptelefoon die geluiden van buitenaf wat dempt
  • Vragen of je kind naast rustige kinderen neergezet kan worden
  • Een vast dagritme (wat de meeste scholen tegenwoordig al doen), structuur en voldoende rustmomenten
  • Hooggevoelige kinderen zoeken vaker een veilige plek op. Dat kan bij de leerkracht in de buurt zijn. Geldt dit voor jouw kind? Vraag dan of het naast of dichtbij de leerkracht mag zitten.
  • Vraag van tevoren of de school mee kan denken over de klas waar je kind in terecht komt. De ene leerkracht kan hier relaxter mee omgaan dan een andere.

Wat je voor je kind kan doen na een schooldag

Ten slotte: je kind gaat op school nu eenmaal te maken krijgen met meer prikkels. En wat je ook doet, je kan toch nooit helemaal voorkomen dat je kind niet overprikkeld uit school komt. Het beste wat je dan kan doen is je kind even met rust laten. Overlaad het vooral niet met vragen, maar laat hem of haar eerst tot rust komen. Dat kan het beste op een rustige, prikkelarme plek waar je kind zich veilig en geborgen voelt. Bijvoorbeeld een eigen kamer of eigen plekje in huis waar verder niemand komt. Misschien met wat papier en tekenspullen, een plaatjesboek of een lievelingsluisterboek.

Een hoogsensitief kind is méér dan een ‘teer zieltje’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme