Verdrinking bij jonge kinderen: ‘Ze schreeuwen en spartelen niet’

Nieuws Wilma Groothuis 3 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Het voorjaar komt eraan en langzaam dromen we alweer over de zomer: de zon die schijnt, jurkjes en korte broeken dragen en heerlijk zwemmen met de kids. Wat natuurlijk altijd een goed idee is, maar waar je ook heel voorzichtig mee moet zijn.

Je zult gegarandeerd eerder berichten hebben gezien waarin wordt gewaarschuwd voor verdrinking bij jonge kinderen. Waarschijnlijk snap je zelf ook dat je goed moet uitkijken, maar het kan nooit kwaad om iets meer informatie te krijgen over de veiligheid van dit belangrijke onderwerp.

Misvatting onder ouders

Zo vertelt Mieke Cotterink, onderzoeker kinderveiligheid bij VeiligheidNL, dat een grote misvatting onder ouders is dat hun kind gaat schreeuwen of spartelen als het kopje onder gaat. “Jonge kinderen die kopje onder gaan, schreeuwen en spartelen niet”, vertelt Cotterink. “80 procent van de ouders denkt dat dat wel zo is. Ouders moeten hun kinderen daarom geen moment uit het oog verliezen als ze zwemmen of in de buurt van water zijn.”

Een jong kind verdwijnt stil en zonder in paniek te raken onder water. Jonge kinderen beseffen namelijk niet wat er gebeurt en kunnen geen geluid maken, omdat het water hun luchtweg blokkeert. Het kan dan snel verkeerd aflopen. De eerste 10 minuten na een verdrinking zijn cruciaal: na ongeveer 2 minuten verliest een kind het bewustzijn en na 4 tot 6 minuten kan er onherstelbare hersenschade optreden.

Niet uit het oog verliezen

Elk jaar verdrinken er opnieuw jonge kinderen, vooral kinderen van 1 en 2 jaar lopen risico. “Ik wil ouders op het hart drukken om kleine kinderen geen moment uit het oog te verliezen als ze in de buurt van water zijn. En ook heel belangrijk, dat ze zich geen moment laten afleiden door de deurbel, hun mobiel of een gesprek met de buurvrouw”, vertelt Cotterink.

“Kleine kinderen zijn ondernemend en gaan op ontdekkingstocht. Tegelijkertijd zien ze nog geen gevaar, kunnen ze geen risico’s inschatten en zijn ze motorisch nog niet zo handig. Voor je het weet vallen ze voorover in de vijver of glijden ze onderuit in het badje. Kortom, toezicht houden en je niet laten afleiden is van levensbelang.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme