Olympisch kampioen geeft tips om veilig te zwemmen met kinderen

Kinderen Valéry de Voijs 15 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Hij beweegt zich als een vis in het water, behaalde wel vier medailles op de Olympische spelen en brak meerdere records. Cullen Jones is dan ook de juiste persoon om ons tips te geven om je kinderen op een veilige manier te laten zwemmen.

Olympisch kampioen

Hij lijkt misschien wel een geboren natuurtalent, toch is niets minder waar. Het had namelijk niet veel gescheeld of Jones was als kind bijna verdronken. Als vijf-jarig jochie bezocht hij namelijk een waterpark met zijn ouders. Samen met zijn vader gleed hij van de glijbaan, maar kwam ondersteboven in het water terecht. Daar bleef hij dertig seconden onder water: “Het had niet langer moeten duren of ik had hersenschade opgelopen” laat Jones weten aan Fatherly.

De zwemkoning is tegenwoordig ambassadeur de Amerikaanse Swimming Foundation én vader van de super schattige Ayvin. Hij is daarmee dé aangewezen persoon om handige tips te delen.

Veilig het water in

Volgens Jones kunnen we op de volgende manier veilig zwemmen met onze kinderen.

Breng ze vroeg in contact met water

“Zelfs nadat ik bijna was verdronken is mijn moeder samen met mij meteen weer het water ingegaan” vertelt Jones. Daardoor is hij relatief snel over zijn angst heen gekomen zodat hij toch weer kon genieten van het water. Wanneer kinderen op een negatieve manier namelijk contact hebben met het water kunnen ze bang of angstig worden, waardoor ze soms nooit meer willen zwemmen. Wanneer je kinderen vervolgens weghoudt bij het water duurt het uiteindelijk langer om over die angst heen te komen.

Ga samen het water in

Blijf niet aan de zijlijn staan maar ga samen met je kind het water in. Het geeft je kind een veilig gevoel waardoor ze op een ontspannen manier aan het water kunnen wennen. “Speel met een bal, knuffel je kinderen in het water of doe wat spelletjes. Het gaat erom dat je kind rustig went aan het water,  de rest komt vanzelf wel.”

Zorg voor zwemlessen

Jones weet als professioneel zwemmer maar al te goed hoe die schoolslag werkt, maar toch brengt hij zijn zoontje naar zwemles. Een professionele zwemleraar zal je kind namelijk op een veilige manier de juiste techniek aanleren. Je wil immers dat je kind in goede handen is; bij iemand die getraind is om reanimatie te verlenen.

5x opvoedtips uit warme landen die we deze zomer kunnen gebruiken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme