VN luidt noodklok: miljoenen kinderen hebben vaccinatie gemist

Ouderschap Lise Steegmans 15 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Ongeveer 25 miljoen kinderen wereldwijd hebben vorig jaar minstens een van de DTP-prikken gemist. Om die reden luiden Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie de noodklok.

Dat zijn twee miljoen meer kinderen die geen vaccinaties hebben gekregen dan in het coronajaar 2020 en zelfs zes miljoen meer dan in 2019.

Terugval in vaccinatie bij kinderen

Unicef noemt het “de grootste aanhoudende terugval in vaccinatie bij kinderen in een generatie”. De laatste keer dat de dekkingsgraden zo laag waren, was rond de eeuwwisseling. Daarom vreest Unicef grote gevolgen voor kinderen, die de DTP-prikken nodig hebben als bescherming tegen de levensbedreigende ziekten difterie, tetanus, polio en kinkhoest.

“De gevolgen zullen in levens worden gemeten”, zegt Catherine Russell, directeur van Unicef.

Arme landen

Vooral in arme landen zijn minder kinderen geprikt. India, Nigeria, Indonesië, Ethiopië en de Filippijnen staan bovenaan de lijst met landen waar de minste DTP-prikken zijn gezet.

Coronapandemie

Boosdoener is volgens de VN-kinderorganisatie de focus op coronavaccinatieprogramma’s in 2021 en de druk op de gezondheidszorg wereldwijd. Al die factoren zorgden ervoor dat de situatie vorig jaar verder kon verslechteren.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie moet de pandemie niet als excuus worden gebruikt. “We moeten de immunisatie inhalen voor de ontbrekende miljoenen, anders zullen we onvermijdelijk getuige zijn van meer uitbraken, meer zieke kinderen en een grotere druk op de gezondheidsstelsels”, schrijft de WHO.

Nasleep corona

Eerder meldde Unicef al dat wereldwijd 405 miljoen kinderen nog steeds niet naar school gaan vanwege corona.

In 23 landen, goed voor zo’n 405 miljoen kinderen, zijn de scholen nog steeds niet volledig heropend en krijgen leerlingen dus geen volledig onderwijsprogramma. Ook spelen er andere reden waardoor kinderen niet terugkeren naar school.

“Kinderen die geen onderwijs krijgen behoren tot de meest kwetsbare en gemarginaliseerde kinderen in de samenleving. Deze kinderen hebben de minste kans om te leren lezen, schrijven en tekenen. Bovendien zijn ze afgesneden van het vangnet dat veel scholen in lage- en middeninkomenslanden bieden, waardoor ze een verhoogd risico lopen op uitbuiting en een leven in armoede”, aldus UNICEF.

Schokkend: miljoenen kinderen nog steeds niet naar school door corona

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen