Begint je bevalling al? Zo herken je de eerste tekenen

Zwanger Lise Steegmans 15 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Het is zover! Na negen maanden heeft je kind aangekondigd dat hij zijn veilige plekje wil verlaten. Tenminste… dat denk je. Hoe weet je eigenlijk zeker dat je bevalling gaat beginnen?

Het is altijd spannend. Maar je kunt op onderstaande tekenen letten.

De volgende signalen kondigen de bevalling aan:

  • Een drukkend of pijnlijk gevoel op je vagina. Dit betekent dat je baby al indaalt.
  • Je krijgt slijmerige afscheiding. Als je afscheiding vermengt is met bloed, is je baarmoedermond zich aan het voorbereiden op de bevalling
  • Last van diarree. Je lichaam maakt alvast het stofje aan waarmee je baarmoeder samentrekt tijdens de bevalling en dit kan diarree veroorzaken.
  • Voorweeën. Aan het eind van je zwangerschap kun je last hebben van voorweeën. Dit zijn hele onregelmatige weeën, waar je vooral ’s nachts last van kunt hebben. Ze duren korter dan normale weeën, de pijn zit alleen in je onderbuik en neemt niet toe.

Zo herken je het begin van je bevalling

Misschien heb je wel voorweeën gehad of voelde je de bevalling al aankomen. Maar hoe weet je nu dat je dat de bevalling echt begint? Je kunt er zeker van zijn dat je snel gaat bevallen als:

Je een slijmprop verliest

Tijdens je zwangerschap wordt je baby beschermd tegen infecties door een slijmprop in je baarmoedermond. Vaak merk je niet dat je hem kwijtraakt, maar als je hem verliest is hij slijmerig, rozig en kan een beetje bloed bevatten. Na het verlies duurt het vaak nog een paar dagen voor de bevalling begint.

Je vliezen breken

Als je vliezen breken, kan dit net zoals in de film met een grote plons gaan. Maar het kan ook zijn dat je rustig door druppelt. Je vliezen hoeven zelfs niet te breken zodra de bevalling begint, dit gebeurt namelijk maar bij tien procent van de vrouwen.

De weeën beginnen

Nadat de vliezen gebroken zijn, komen vaak vanzelf de weeën op gang. Hoe snel dit gaat verschilt per persoon. Je weeën kunnen dus ook op gang komen zonder dat je vliezen breken. Wacht met het bellen van je verloskundige tot de weeën om de vijf minuten komen en een minuut aanhouden. Zo herken je een wee!

Inknippen tijdens de bevalling: alles wat je erover wil weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme