Naweeën: erger dan ‘normale’ weeën?

Bevallen Maartje Scheffer 9 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Bij een bevalling horen weeën, en daar hoor je vaak de ergste verhalen over. Pijn door bevallingsweeën hoort erbij, maar waar je minder vaak wat over hoort is over de pijn door de naweeën: sommige vrouwen beweren dat die erger dan zijn dan de pijn van normale weeën.

Je hebt immers net je baby eruit geperst, naar je grootste doel toegewerkt, en dan krijg je nog die naweeën erbij.

Wat zijn naweeën?

Tijdens de zwangerschap is je baarmoeder enorm gegroeid. Na de bevalling is het de bedoeling dat de baarmoeder haar oude vorm weer terugkrijgt. Daarnaast zorgen naweeën ervoor dat de wond die de placenta achterlaat in de baarmoeder, dicht gaat. Tijdens een nawee is er vaak sprake van bloedverlies, wat afkomstig is uit de baarmoeder vanuit de plek waar de placenta zat.

Sommige vrouwen ervaren het als menstruatiekrampen, anderen als lichte bevallingsweeën, en andere vrouwen weer als niet uit te houden, stekende, gemene pijn. Na een tweede of volgende bevalling zijn de naweeën meestal sterker dan bij een eerste bevalling, in verband met de elasticiteit van de baarmoeder. Na drie of vier dagen nemen ze wat af in intensiteit.

Naweeën: gewoonweg gemeen

Waarom naweeën door sommige vrouwen als zó pijnlijk en gemeen worden ervaren? Waarschijnlijk niet omdat ze echt meer pijn doen dan bevallingsweeën. Het heeft waarschijnlijk meer te maken met het feit dat je niet meer ergens naartoe aan het werken bent met je weeën. Tijdens de bevalling wist je dat je er ‘even’ doorheen moest en dat je het deed voor de geboorte van je kindje. Maar nu? Nu wil je gewoon even géén pijn, en dan komen die naweeën. Die worden dan als extra pijnlijk en gemeen ervaren.

Vooral tijdens het borstvoeden kan je een flinke nawee krijgen. Dat komt omdat borstvoeding zorgt voor de aanmaak van het hormoon oxytocine in het lichaam, wat weer zorgt voor samentrekkingen in de baarmoeder. Dat maakt naweeën ook een stuk vervelender: wil je even rustig je baby voeden, krijg je weer die stekende pijn.

Tips om de pijn te verlichten

Bij sommige vrouwen doen naweeën dus meer pijn dan bij anderen. De volgende tips kunnen helpen de pijn van naweeën te verlichten:

  • Warmte: Een warme kruik zorgt ervoor dat de pijn in je buik wordt verlicht. Ook een warme douche of een warm bad kan helpen
  • Regelmatig plassen: op die manier kan je baarmoeder zich beter samentrekken
  • Massage: een postpartum massage aan je buik kan ervoor zorgen dat je baarmoeder sneller herstelt en je minder last hebt van naweeën
  • Ademhaling: met de ademhalingsoefeningen die je ook bij ontsluitingsweeën gebruikten, kan je ook de naweeën beter draagbaar maken
  • Paracetamol: neem maximaal drie keer per dag 1000mg paracetamol om de pijn te verlichten als deze echt niet meer te trekken is

Handig om te weten! 7x verschillende soorten weeën

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme