Huilende baby? Dit is wetenschappelijk gezien de beste manier om ‘m te kalmeren

Kinderen Pim Pauwels 14 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Help, een huilende baby! Wat nu? Veel ouders kunnen zich deze situatie waarschijnlijk wel voor de geest halen. Maar nu hebben wetenschappers een antwoord op die vraag gevonden. En het gaat om een methode die de meeste ouders vast al eens hebben toegepast.

Zo’n kwart van de baby’s heeft overmatige huilbuien en slaapproblemen zonder duidelijke reden. Dat zorgt voor stress bij ouders, schrijft een groep Japanse en Italiaanse onderzoekers. De wetenschappers deden daarom onderzoek naar effectieve methodes om huilende baby’s te kalmeren en zelfs in slaap te krijgen. Ze publiceerden hun resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.

In de studie filmden de onderzoekers 21 baby’s in een lab of bij ouders thuis. Sommige baby’s waren net een aantal weken geboren. De oudste deelnemende baby was zeven maanden oud. Aan het onderzoek deden alleen moeders mee, maar de verwachting is dat het effect hetzelfde is voor vaders.

Dit is dé manier om een huilende baby te kalmeren

Want wat blijkt? De onderzoekers kwamen erachter dat een veelgebruikte methode van ouders ook daadwerkelijk erg effectief blijkt bij het kalmeren van van huilende baby’s. Volgens de wetenschappers doen ouders er goed aan met hun huilende baby vijf minuten rond te lopen.

Vijf minuten met het kind in de armen lopen of in een kinderwagen lopen, bevordert de slaap van huilende baby’s”, schrijven ze. De bewegingen zorgen voor rust bij de baby’s. Dat is ook te zien aan de hartslag. Die gaat beduidend omlaag, blijkt uit het onderzoek. Alle 21 baby’s die werden onderzocht stopten binnen een halve minuut met huilen vanwege de wiegende beweging.

Methode werkt ook overdag

De methode is niet alleen ‘s avonds toe te passen. Het werkt ook overdag, wanneer deze baby’s gewoonlijk wakker zijn. De onderzoekers benadrukken dat je ze niet bewegingloos moet vasthouden, maar echt moet bewegen. De huilende baby dus stil op schoot houden of in een stilstaande wieg leggen is dus uit den boze: dat werkt niet om ze rustig te krijgen.

Het huilen van baby’s wordt gedempt door de heen en weer gaande beweging van een bewegend bed of een ouder die het kind draagt.” Het effect is met name groot bij huilende baby’s. Overdag werkt de methode zelfs helemaal niet bij niet-huilende baby’s.

huilende baby dragen
Bron: Unsplash

Alleen wiegende beweging maken niet genoeg om baby te laten slapen

De meeste baby’s worden zó kalm van de bewegingen dat ze zelfs in slaap vallen. Wil je dat de baby blijft slapen? Dan is vijf minuten lang een schommelende beweging maken niet genoeg. Uit het onderzoek blijkt dat wanneer ouders hun kinderen hierna snel loslaten, er veel gelijk weer wakker worden. Om dat te voorkomen, komt er nog wat anders bij kijken.

Ga daarna vijf tot acht minuten zitten of liggen met de baby in de armen”, is het devies. Dat moet dan juist wel in een stilstaande houding, aldus de onderzoekers. De minuten tellen doe je het liefste net nadat de baby in slaap is gevallen. Wanneer je het kind daarna in bed legt, blijft 80 procent in slaap, belooft het onderzoeksteam op basis van de onderzoeksresultaten.

Moeder van vier kinderen: ‘Dit is heel herkenbaar’

Aan Metro vertelt hoofdredacteur van Famme en J/M Ouders, Lisa van den Akker, hoe zij kijkt naar het onderzoek. “Ik denk dat dit heel herkenbaar is voor ouders, in ieder geval voor mij”, zegt ze. Ze vindt het geen verrassing dat nu uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de methode werkt.

Het rondlopen en een wiegende beweging maken helpt bij het kalmeren. Daar worden baby’s rustig van.” De methode die in het onderzoek naar voren komt, is haar niet vreemd: ze past die ook al zelf lange tijd toe. “En als ik mijn kinderen daarna te snel neerlegde, werden ze vaak weer wakker”, merkte ze. Ze kan zich daarom vinden in de adviezen van de wetenschappers.

‘Ook als je zwanger bent en zit, zijn baby’s in de buik drukker’

Maar waarom werkt de methode zo goed bij het kalmeren en in slaap krijgen van baby’s? Ik ben geen expert, maar het heeft denk ik vooral met de nabijheid van een ouder te maken”, legt ze uit. Ook denkt ze dat het baby’s terugbrengt naar hun tijd in de buik bij de moeder.

Veel moeders zullen dit herkennen. Als je zwanger bent en gaat zitten, dan wordt een baby vaak druk. Als je loopt of beweegt, zijn ze rustiger. Met mijn boerenverstand zou ik zeggen dat dit ook na de geboorte geldt. Dat gedragen worden, dat vinden baby’s fijn. Op een gegeven moment verdwijnt dat, maar zeker vlak na de geboorte geeft het ze een gevoel van geborgenheid en veiligheid.”

Resultaten misschien ‘een open deur’, maar wel goed dat er bewijs is

Alhoewel de onderzoeksresultaten voor haar – en wellicht voor veel andere ouders – ‘een open deur’ zijn, vindt van den Akker het erg goed dat er nu wetenschappelijk bewijs is voor de methode. Daardoor wordt het toch sneller aangenomen door professionals”, zegt ze.

Ze wijst naar sommige consultatiebureaus waar volgens haar soms nog het advies wordt gegeven om een huilende baby te laten huilen in hun bedje. Daar ben ik niet van. Het zal misschien voor sommigen wel werken, maar het is goed dat er nu ook onderzoek is gedaan naar deze manier en dat aandacht geven werkt.”

Stil maar mini: 5 x manieren om je baby te laten stoppen met huilen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme