Goede vraag: wat is het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen?

Kinderen Redactie 13 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Het antwoord is simpel: er is geen ideaal leeftijdsverschil. Wel zitten er verschillende emotionele-, financiële- en zelfs gezondheidsvoordelen aan elk leeftijdsverschil tussen kinderen binnen een gezin. Dus twijfel je wanneer jullie het het beste weer kunnen gaan ‘proberen’?

Natuurlijk is het altijd maar afwachten wanneer en zelfs òf je weer zwanger wordt, maar het is in elk geval handig om deze dingen te weten voordat jullie er weer voor gaan.

Ideale leeftijdsverschil

Hier een aantal voordelen per leeftijdsverschil op een rijtje.

Je kind is één als de baby wordt geboren

1. Je hebt een kleinere kans op zwangerschapsvergiftiging dan moeders bij wie er meer tijd zit tussen hun zwangerschappen.
2. Je kinderen gaan bijna tegelijkertijd door dezelfde fase. Dat betekent dat ze op hetzelfde moment dezelfde kleding kunnen dragen en met hetzelfde speelgoed willen spelen, en dát maakt het financieel best aantrekkelijk.
3. Er wordt beweerd dat een verschil van een jaar de familie het dichtste bij elkaar houdt. ‘Tegelijkertijd voor twee jonge kinderen moeten zorgen, zorgt ervoor dat de vaders actief meehelpen. Soms is het opvoeden zo moeilijk dat zelfs de meest vervreemde en terughoudende vader mee moet helpen’, zegt deze studie.
4. De kinderen zullen tegelijkertijd van dezelfde televisieprogramma’s houden. En geloof ons, dat scheelt een hoop ruzie.
5. Broertjes en zusjes met een klein leeftijdsverschil zullen minder snel ruzie hebben.
6. Hoe kleiner het leeftijdsverschil, hoe creatiever de kinderen zullen zijn. Tenminste, dat zegt deze studie.
7. Daarnaast helpt een klein leeftijdsverschil ook met carrièrekeuzes. De kinderen zullen kort na elkaar naar school gaan, wat betekent dat jij weer meer tijd hebt om bijvoorbeeld carrière te maken.

Je kind is twee als de baby wordt geboren

1. Je hebt 47% minder kans op een te vroeg geboren baby, dan vrouwen met een kleiner verschil tussen twee zwangerschappen.
2. Als je ouder dan 35 bent, verkleint twee jaar verschil de kans op een laag geboortegewicht.
3. De kinderen zullen goed met elkaar kunnen spelen.
4. De eerstgeborene is in staat om even te wachten. Hij snapt het dat zijn broertje of zusje aandacht nodig heeft, en kan zichzelf even op de tweede plaats zetten.
5. Door dit leeftijdsverschil zal het oudere kind beter zijn in rekenen en lezen, wijst deze studie uit.

Je kind is drie als de baby wordt geboren

1. Het oudste kind zal jouw zwangerschap goed kunnen volgen. Hij snapt dat je bijvoorbeeld ’s morgens ziek bent, want je hebt een baby in je buik.
2. Het oudste kind vindt het leuk om betrokken te worden in de voorbereidingen. Zo is het bijvoorbeeld leuk om een middag babykleding te gaan shoppen. Op die manier geniet de oudste nog van een beetje me-time met mama.
3. Je hebt een lagere kans op complicaties tijdens de bevalling en zwangerschap.
4. Volgens de natuur is drie jaar verschil het meest natuurlijk. Je hebt minder kans op een te vroeg geboren kind, ondergewicht of de ontwikkeling van aangeboren afwijkingen.
5. Dit leeftijdsverschil is ook meteen het meest populair. Daarom zullen jouw kinderen hoogstwaarschijnlijk bevriend raken met broertjes en zusjes die hetzelfde leeftijdsverschil hebben. Double-playdate!
6. Handig voor jouw eigen planning: zodra de baby geboren is, mag de oudste naar de peuterspeelzaal. Op die manier heb jij genoeg tijd om voor de kleinste te zorgen.

Je kind is vier jaar of ouder als de baby wordt geboren

1. Heb je een belangrijke carrière? Dan wordt door deze studie beweerd dat vier jaar leeftijdsverschil tussen de kinderen perfect is.
2. Ook wordt beweerd dat het voor de individualiteit en de emotionele en sociale ontwikkeling van een kind het beste is om een groter leeftijdsverschil te hebben.
3. Er is minder kans dat je een keizersnede nodig hebt om te bevallen.
4. Het jongste kind heeft minder kans op autisme dan kinderen die een kleiner leeftijdsverschil hebben.
5. Omdat je al eerder een kind op de wereld gezet hebt, ben je zekerder tijdens het opvoeden van het tweede

Zeven voordelen van een klein leeftijdsverschil tussen je kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme