Famme to the rescue! Zo bezwijk jij voor Kerstmis niet aan de feestdagen-stress

Mind Redactie 13 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Het is zover: Chris Rea begint zo langzamerhand aan zijn tocht naar huis (Driving home for Christmas). Ontvang jij gasten tijdens Kerstmis en moet je voorgerechten, hoofdgerecht en toetje samenstellen? Is het de bedoeling dat je nog kerstcadeautjes gaat kopen? Met deze tips voorkom jij stress rond Kerstmis!

Stress niet over je kerstmenu

Bereid je goed voor. Dit klinkt als een open deur maar je kunt werkelijk niet vroeg genoeg beginnen met het bedenken van het menu. Waar doe je inspiratie op? Zoek online, bijvoorbeeld bij Culy naar lekkere recepten of koop een food-tijdschrift. Foodblogs en magazines besteden rond deze tijd veelvuldig aandacht aan kerstmenu’s en makkelijk koken. Hoeveel gangen wil je maken? Welke gerechten passen bij elkaar? Wat wil je als voorgerechten serveren?

Keep it simple! Een lekker stukje vlees of vis hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je hoeft niet ineens de sterrenchef uit te hangen, soms zit de finesse juist in de eenvoudigheid van een gerecht. Met voorgerechten als de garnalencocktail of een soepje zit je altijd goed.

Kook je niet vaak? Online kun je veel filmpjes vinden met een ‘how to‘. Het helpt je vast om even te kijken hoe anderen het aanpakken met bepaalde gerechten. Het is ook slim om de gerechten vóór Kerstmis al eens uit te proberen.

Boodschappen doen voor Kerstmis

Plan alvast de dag van je boodschappen in. De dagen vlak voor Kerstmis kun je rekenen op ramvolle supermarkten. Als je vlees of vis serveert, loont het misschien om je bestelling op tijd door te geven bij de slager of visboer. Daarmee omzeil je wellicht lange rijen of de teleurstelling dat juist de belangrijkste producten voor je menu al uitverkocht zijn op 24 december.

Je doet jezelf ook een groot plezier door producten die minder gebonden zijn aan een houdbaarheidsdatum (zoutjes, drankjes, afbakbroodjes of chocolade) online te bestellen bij de supermarkt. Je zult jezelf bedanken zodra de bestelling aan huis wordt bezorgd en je die zonder stress in de voorraadkast kunt laden.

Denk je ook aan decoratie?

Denk na over de aankleding van je huis en de dinertafel. Koop mooie servetten en stemmige placemats. Versier de tafel met kaarsjes en misschien wil je op elk bord wel een klein cadeautje leggen? Als je dit van tevoren allemaal bedenkt, kun je op de dag zelf ook op tijd beginnen met de aankleding. Het is bijvoorbeeld ook een leuk idee om je menukaart uit te printen en naast de borden te leggen.

Neem je servieskast eens goed onder de loep. Hoeveel eters krijg je? Heb je genoeg borden en glazen? Kleine bordjes voor de voorgerechten, of serveer je dat liever in kommetjes? Misschien moet je extra wijnglazen aanschaffen of heb je niet genoeg bestek voor de hoeveelheid gangen die je serveert. Kerstmis thuis vieren is een mooie aanleiding om mooi, nieuw servies aan te schaffen!

Snijden en koken

Op de dag zelf kun je ook het een en ander al op tijd bereiden. Snijd bijvoorbeeld alvast alle groenten die je zult gebruiken. Als je online recepten voor de verschillende gangen hebt gevonden, is het handig om een eigen volgorde op te schrijven van je bereiding. Dit papiertje leg je in de keuken zodat je gedurende de dag af en toe iets kunt doen. Zo heb je ‘s avonds ook genoeg tijd over voor een praatje met de gasten, zonder stress in de keuken.

Serveer je soep? Die kun je natuurlijk ook een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Sausjes kun je ook eerder op de dag bereiden, net als salade. Misschien kun je de voorgerechten ook al wat eerder maken? Op die manier bespaar jij jezelf de stress op de dag van het diner.

Cadeaus

Niemand, echt niemand, wordt vrolijk van gedrang in winkels en de gehaaste jacht op de laatste kerstcadeautjes. Helemaal als je nog niet weet wat je voor iemand moet kopen, kan dit last minute shoppen vreselijk zijn. Doe dit dus ook op tijd, het liefst op tijdstippen op doordeweekse dagen waarbij je de drukte ontloopt. Op zaterdagen en in de kerstvakantie zelf heb je meer kans op massale drukte in winkelsteden.

Alvast een tip voor Kerstmis volgend jaar: na de feestdagen start de uitverkoop. Hier gaat ook een groot deel van de kerstcollecties in de sale. Scoor alvast (goedkoop) je cadeautjes voor volgend jaar.

Holidays are coming! Dit zijn vijf redenen waarom single zijn tijdens de feestdagen een zegen is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme