Dit is de impact van een vaginale geboorte op de hechting met je kind

Bevallen Laurien Bleeker 3 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Hoe je baby uiteindelijk wordt geboren, weet je natuurlijk nooit van tevoren. Wel is het belangrijk om te weten dat een vaginale geboorte veel impact heeft op de hechting met je kind. Dit komt doordat een vaginale geboorte een grote invloed heeft op de emoties en gevoelens van de moeder.

Zo ontstaat er na een vaginale geboorte een vrijwel onbreekbare en dus levenslange band tussen moeders en hun kind. Dat gevoel is zo sterk dat vrouwen zelden van hun kinderen weg gaan. Ook zou een vaginale bevalling de band tussen de moeder en het kind vergemakkelijken: het gaat als vanzelf.

Een vaginale geboorte stimuleert op biologische wijze de hechting tussen moeder en kind, zo blijkt uit onderzoek. Word je baby vaginaal geboren, dan vindt er een ingrijpende verandering plaats bij zowel moeder als kind. Natuurlijk merk je dat fysiek, maar ook in je hersenen gebeurt van alles. Al tijdens de zwangerschap vinden hormonale veranderingen plaats die de hersenen eigenlijk een beetje anders inrichten en ze voorbereiden op het ouderschap. Na een vaginale geboorte komen er nog veel meer hormonen vrij die de hersens van nieuwe moeders transformeren. Zo zijn de hersenen gevoeliger voor babygehuil van de eigen baby dan de hersenen van een moeder die een keizersnede heeft (moeten) ondergaan, blijkt uit onderzoek. Ook vertrouwen deze moeder direct op hun instinct en zijn er sneller gevoelens als empathie.

Wat gebeurt er na een vaginale geboorte?

Na de geboorte ervaren moeders vaak een roze wolk: ze zijn meteen verliefd op hun baby. Ook gaat er een golf van geluk (oxytocine en ook dopamine) en andere hormonen door het lijf van de moeder na keihard gewerkt te hebben tijdens de bevalling. Dit is belangrijk, omdat dit helpt bij het verwerken van de spanning, pijn en uitputting van de zwangerschap en de bevalling. Bovendien voelt een moeder zich daarna direct verantwoordelijk voor de verzorging van de baby.

Ook op de pasgeboren baby heeft een vaginale geboorte invloed. De fysieke stress die baby’s ervaren bij hun reis door het geboortekanaal verandert de immuuncellen in het bloedplasma en maakt hormonen vrij die de rijping van de longen en darmen bevorderen. Bovendien neemt de baby vanuit het geboortekanaal vaginale microben mee. Die bereiden je baby voor op de bacteriën van de buitenwereld waarin hij of zij na de geboorte terecht komt. Daarbij zorgt een vaginale geboorte voor een goede start van de baby: zelf ademen, zoeken naar voeding, naar fysieke nabijheid en warmte van de moeder en huilen wanneer je niet in de buurt bent.

Wat als je baby geboren wordt via een keizersnede?

Na een geboorte via een keizersnede zie je vaak hetzelfde gedrag bij de baby, maar dan minder krachtig. Dit verhoogt het risico op onderkoeling na de geboorte, maar ook het risico op astma, diabetes, coeliakie en autisme. Natuurlijk heb je niet altijd een keuze, maar kun je als ouder gelukkig veel doen om die band zo net zo sterk te krijgen. Denk aan het geven van borstvoeding om oxytocine vrij te maken, huid-op-huidcontact en ook oogstaren kan hierbij helpen. Het kan moeilijker zijn, maar de band tussen jou en je kind kan alsnog heel hecht worden. Moeders die een keizersnede hebben ondergaan hebben ook een hoger risico op een postpartum depressie. Weet je dit van tevoren, dan kun je hier natuurlijk rekening mee houden en eventueel hulp bij zoeken.

Dít is hoe je hersenen veranderen tijdens je zwangerschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme