Dít is hoe je hersenen veranderen tijdens je zwangerschap

Nieuws Wilma Groothuis 24 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Een zwangerschap heeft invloed op veel aspecten van je leven. Nu blijkt uit een onderzoek dat een zwangerschap ook effect heeft op je hersenen. Uitgebreider onderzoek kan ertoe leiden dat er meer inzicht komt op het behandelen of zelfs voorkomen van een postnatale depressie.

Het onderzoek is uitgevoerd door Elseline Hoekzema, zij is hersenonderzoeker aan het Amsterdam UMC, samen met andere Amsterdamse en Leidse collega’s.

Ingrijpendste verandering tijdens zwangerschap

Elke zwangere vrouw zal het wel herkennen: tijdens je zwangerschap veranderen er bepaalde dingen. Je krijgt opeens andere eetgewoontes en je lichaam verandert, maar de ingrijpendste verandering is misschien wel je persoonlijkheid.

Hoekzema herkent dat bij zichzelf. “Als ik terugdenk aan hoe ik zelf was voor ik kinderen kreeg, is het een beetje alsof ik denk aan een ander persoon”, vertelt Hoekzema aan Het Parool. “Voor mij zijn mijn focus, wat ik belangrijk vind en hoe ik mezelf zie erg veranderd door het moeder worden. En ik heb ook het idee dat ik zachter en empathischer ben geworden, zeker naar kinderen, maar ook naar andere volwassenen.”

Zelf-gerelateerde processen

De onderzoekers volgden voor hun onderzoek 40 vrouwen die zwanger werden, waarvan ze er 28 ook een jaar later nog volgden. Ze legden patronen vast in hun hersenactiviteit door middel van onder andere MRI-hersenscans. Volgens Hoekzema gaat het met name om veranderingen in een bepaald netwerk in je hersenen, namelijk het Default Mode Netwerk. “Dat is een netwerk dat vooral actief is als je niet een specifieke taak aan het doen bent. Het is belangrijk voor zelf-gerelateerde processen: hoe je jezelf ziet, herinneringen over jezelf, maar ook voor sociale processen”, vertelt ze.

Het kan dus zijn dat de veranderingen te maken hebben met hoe de vrouwen zichzelf zien en in hoeverre ze emoties van anderen kunnen lezen. Ook was er een verband tussen de veranderingen en de band die de vrouwen met hun ongeboren kind voelden. Hoe sterker de band was, hoe duidelijker er een verandering in de hersenen te zien was. Ditzelfde gold ook voor het nestelgedrag en de hechting tussen moeder en kind na de geboorte.

Begrijpen en behandelen van postnatale depressie

Het belangrijkste doel van dit onderzoek was om de hersenen en de veranderingen daarin beter te begrijpen. Verder onderzoek zal op den duur kunnen helpen bij zowel het begrijpen als het behandelen van bijvoorbeeld postnatale depressies, hopelijk zelfs het voorkomen ervan. Ook bij andere problemen met betrekking tot de band tussen moeder en kind kan dit van toepassing zijn.

Onderzoek bevestigt: je bent een ander persoon na je bevalling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme