Jinte werd ingeknipt tijdens de bevalling: ‘Ik ben al 11 maanden niet intiem geweest met mijn man’

Persoonlijk Lisa van den Akker 24 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

De eerste keer na de bevalling is voor iedere vrouw spannend, de één is er dan ook sneller aan toe dan de ander. Jinte* (32) is bijna een jaar geleden bevallen van haar eerste kind, maar is sindsdien nog niet intiem geweest met haar man Joost. Het feit dat ze werd ingeknipt heeft een grote rol gespeeld: “Het probleem is eigenlijk dat mijn vagina is veranderd en dat de huid van het litteken anders voelt.”

Jinte: “In het begin van onze relatie scheurden Joost en ik elkaar de kleren dagelijks van het lijf. Natuurlijk werd dat naar verloop van tijd wel minder, maar ons seksleven was ook in latere jaren zeker niet saai. Gemiddeld deden we het denk ik wel zo’n vijf keer per week. En zelfs toen ik hoogzwanger was deden we het nog gewoon.

Ingeknipt

Alleen toen kwam de bevalling, en wat voor eentje. De ontsluiting kwam maar heel langzaam op gang en toen ik ein-de-lijk mocht persen bleek onze dochter een sterrenkijker. Gevolg: ik kreeg haar er met geen mogelijkheid zelf uit. Daarom koos de gynaecoloog er uiteindelijk voor om me in te knippen.

Zo gezegd, zo gedaan. Die knip was snel gezet en niet veel later lag ik met onze wolk van een dochter op mijn buik. Ze was volledig gezond en deed het super goed. Joost en ik genoten dan ook met volle teugen van haar. Maar mijn eigen herstel ging echter moeizamer.

Ontstoken hechtingen

De eerste dagen had ik uiteraard last van mijn hechtingen, dat waren er namelijk door die flinke knip behoorlijk wat. Ik spoelde ze iedere keer goed schoon wanneer ik naar het toilet was geweest, maar dat bleek niet genoeg. Aan het eind van de kraamweek begonnen de hechtingen namelijk te ontsteken.

De kraamverzorgster die iedere dag mijn hechtingen controleerde begon erover. Ze zag dat de wond rood werd met wat wit erop, dat duidde volgens haar op een ontsteking. Ik moest iedere dag in badjes met biotex gaan zitten en het verder laten luchten. Als het dan niet overging moest ik de verloskundige bellen.

Helaas ging het toen van kwaad tot erger, de plek werd pijnlijker en zitten kon ik niet eens meer. Uiteindelijk heb ik drie weken rondgelopen met heel veel pijn. In die tijd ben ik twee keer bij de huisarts geweest die het schoon heeft gemaakt, er kwam zelfs pus uit (!) en gecontroleerd.

Geen zin in seks

Daarna ging het langzaam beter, maar zeker de eerste twee maanden voelde ik de plek nog erg goed als er druk op de huid stond. Bijvoorbeeld bij een toiletbezoekje. Je zult begrijpen dat het woord seks niet in mijn woordenboek voorkwam in die weken.

Maar ook daarna moest ik er niet aan denken en eerlijk gezegd, onze dochter is nu elf maanden, moet ik er nog steeds niet aan denken. Natuurlijk heeft Joost wel zin in seks en dat begrijp ik ook. Af en toe kom ik hem daarom tegemoet door hem met de hand of oraal te bevredigen. Maar mijn vulva, daar hoeft hij niet aan te komen. Laat staan dat hij in de buurt van mijn vagina komt.

Het probleem is eigenlijk dat mijn vagina is veranderd en dat de huid van het litteken anders voelt. Stugger en strak. Zelf heb ik er voorzichtig aan gevoeld, maar ik vind het gewoon niet prettig. Laat staan dat ik er opgewonden van wordt. Eigenlijk is daarom ook mijn hele behoefte aan seks weg, alleen dat begint nu toch wel een probleem te worden.

Joost wil weer écht intiem met me zijn, maar ik weet gewoon niet hoe ik over die drempel moet stappen. Alleen ik kan hem toch ook niet nóg langer laten wachten?”

*Wegens privacyredenen zijn de namen in dit artikel gefingeerd. De echt naam is bekend bij de redactie.

Dewi (38): ‘Mijn man wil nog een kind, maar ik niet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme