Kan ik hoogzwanger naar een bruiloft in Italië? Verloskundige Marike geeft antwoord

Zwanger Laura Saija 23 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Marike van de Groep, van verloskundigenpraktijk Amstermam, is al negen jaar werkzaam als verloskundige en echoscopiste. Zelf is ze moeder van Doris (4) en Diede (1,5). In haar vak heeft ze alles al meegemaakt. Ze geeft deze week antwoord op de vraag: “Kan ik hoogzwanger naar een bruiloft in Italië?”

De vraag kwam van Dorien (29). In augustus heeft zij de bruiloft van haar beste vriendin in Italië. Op dat moment is ze 33 weken zwanger van haar eerste kindje. “Het wordt een grote, uitbundige Italiaanse bruiloft in een pittoresk dorpje. Een prachtige droombruiloft.”

Zwanger op vakantie

“Ik wil er ontzettend graag bij zijn om dit mee te maken. Niet alleen omdat het zo’n groot feest is, maar ook omdat de bruiloft van mijn beste vriendin is. Het enige probleem is dat ik op dat moment 33 weken zwanger ben. Ik vind het namelijk een beetje spannend om in mijn derde trimester nog naar Italië te gaan.”

Volgens verloskundige Marike van de Groep moet je altijd eerst goed bekijken waar je naartoe gaat op vakantie. “Bekijk eerst goed hoe de situatie daar is en of er bijvoorbeeld een ziekenhuis in de buurt van je accommodatie is. Waarschijnlijk gebeurt er niets op vakantie, maar als er wel wat gebeurt wil je wel veilig zitten. Ook kun je van tevoren bij de GGD navragen welke vaccinaties je nodig hebt en of je deze mag tijdens de zwangerschap.

Vliegtuigmaatschappij

Ook raadt Van de Groep aan om de vliegtuigmaatschappij zorgvuldig te kiezen. “Met KLM mag je bijvoorbeeld nog tot 36 weken vliegen. De ene luchtvaartmaatschappij is hier makkelijker in dan de andere. Budgetmaatschappijen als Ryan Air hebben vaak te veel boekingen en dan willen ze bij de gate mensen kwijt. Als je zwanger bent, ben je een makkelijke target om geweigerd te worden.”

Vliegverklaring

“Er wordt ons vaak gevraagd of wij een vliegverklaring willen meegeven voor de vlucht. Dit doen wij niet, eigenlijk doen de meeste verloskundigenpraktijken dit niet. In een Fit-to-fly verkaring staat dat je in staat bent om te vliegen, maar dit is niet rechtsgeldig en moet door een tweede zorgverlener ondertekend worden.

Als wij deze verklaring zomaar afgeven en er gebeurt onderweg iets waardoor er een noodlanding gemaakt moet worden, dan kunnen de kosten in theorie op ons verhaald worden. We kunnen wel een verklaring in het Engels meegeven waarop staat hoeveel weken je zwanger bent.”

Niet opvallen

“Verder zou ik gewoon een wijde zwarte jurk aantrekken, zodat het niet meteen opvalt dat je zwanger bent. Zeker op lange vluchten is dat ook het meest comfortabel. Loop ook af en toe heen en weer in het gangpad zodat je benen niet zo erg opzwellen. Dat gebeurt namelijk sneller in het vliegtuig.”

Bevalling gemist: ‘De weeën begonnen terwijl ik in het vliegtuig zat’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen