Ingeknipt of uitgescheurd? Zo voorkom je dat de wond gaat ontsteken

Bevallen Lisa van den Akker 21 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Een bevalling is voor veel vrouwen een ware veldslag waar je niet helemaal zonder kleerscheuren vanaf komt. De kans dat je een beetje uitscheurt tijdens de bevalling is dan ook aanwezig, zeker bij een eerste bevalling. Dat is op zich geen ramp, maar het is wel belangrijk dat je de hechtingen vervolgens goed verzorgd, zodat de wond niet gaat ontsteken.

Wanneer je uitscheurt betekent dat, dat je huid letterlijk een beetje openscheurt tijdens het persen. Zeker als je nog niet eerder bevallen bent is de kans vrij groot dat dit gebeurt. Dit kan een klein scheurtje zijn, maar ook een wat grotere. Ook kan het gebeuren dat je door de gynaecoloog wordt ingeknipt tijdens je bevalling. Vaak doen ze dit om te voorkomen dat je ernstig uitscheurt of omdat ze de baby bijvoorbeeld met een vacuümverlossing moeten halen.

Je hechtingen verzorgen na inknippen of uitscheuren

In beide gevallen wordt de wond direct na de bevalling gehecht. Afhankelijk van het type ruptuur zijn dit hechtingen die er na een aantal dagen weer verwijderd moeten worden, of hechtingen die vanzelf oplossen. In alle gevallen is het belangrijk om de hechtingen goed te verzorgen en schoon te houden, zodat ze niet gaan ontsteken.

Tips voor het verzorgen van je hechtingen

  • Spoel iedere keer de hechtingen schoon nadat je naar het toilet bent geweest. Het kan ook makkelijk zijn om onder de douche te plassen, zodat je tegelijkertijd kunt spoelen. Een andere handige manier is om een bidon te gebruiken zodat je het water kunt richten en spuiten op de goede plek.
  • Laat de wond iedere dag schoonmaken, zeker de eerste week. Dit kan bijvoorbeeld met Calendulan wondspray van VSM of Calendula spray van Weleda. Deze bevatten alcohol voor het desinfecteren en Calendula officinalis (Goudsbloem) wat een verzachtende en zuiverende invloed heeft op de huid.
  • Laat de huid af en toe even luchten, door bijvoorbeeld met je blote billen op een matje in bed te gaan liggen.
  • Verschoon je maandverband op tijd.
  • Neem voldoende rust, dat is het belangrijkste wat je lichaam nodig heeft om te herstellen.
  • Ga af en toe zitten op een harde ondergrond, dit vermindert de zwelling.
  • Ook een ijskompres kan helpen om de zwelling te verminderen.
  • Heb je geen pijn van de wond zelf, maar van de zwelling of blauwe plek rond het wondgebied? Probeer dan eens Arnica. Je kunt Arnica nemen als druppels of tabletjes.
  • Ontstaat er toch een infectie, dan wordt er soms aangeraden om een Biotex of soda badje nemen, overleg dit echter altijd eerst even met je verloskundige.

Inknippen tijdens de bevalling: alles wat je erover wil weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen