Interactief voorlezen aan je kind: 4 handige tips

Kinderen Lisa van den Akker 5 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Voorlezen is goed voor kinderen. Het stimuleert de taalontwikkeling van je kind en bovendien is het ook een gezellig momentje om te investeren in de ouder-kind band. Je kunt natuurlijk “gewoon” voorlezen, maar door aan interactief voorlezen te doen behaal je nog meer positieve effecten. Hierbij vier handige tips om interactief voor te lezen.

Door middel van interactief voorlezen betrek je kinderen meer bij het verhaal. Vaak doe je dit door je kind een rol te geven in het verhaal zodat hij gemotiveerd wordt om mee te doen. Bovendien maakt het interactief voorlezen het voor kinderen aantrekkelijker om te luisteren en kun je het lezen meer aanpassen op de leeftijd en behoeften van je kind. Ideaal dus als je kind nog niet zo lang kan stilzitten!

Interactief voorlezen vier tips

Met deze tips kun jij je kind ook interactief voorlezen.

1. Vragen stellen

Vragen stellen over het boek is misschien wel de belangrijkste tip om interactief voor te lezen. Je kunt bijvoorbeeld voor je begint met lezen vragen stellen over de titel of de omslag. Wat ziet je kind? Waar denkt hij dat het over gaat? Maar je kunt ook vragen stellen als je een stuk hebt voorgelezen. Je kunt bijvoorbeeld vragen wat je kind denkt dat  er gaat gebeuren. Of wat hij vindt van de gebeurtenissen tot nu toe.

2. Spelen

Een leuke manier om interactief voor te lezen is spel. Je kunt bijvoorbeeld met knuffels of handpoppen het verhaal na spelen. Of je kunt zelf een toneelspel met je kind doen tussen het lezen door.

3. Muziek of film

Luister of kijk na het voorlezen naar muziek of een film in hetzelfde thema. Gaat je boek over de zomer bijvoorbeeld, zoek dan op youtube een liedje of een filmpje over de zomer. Zo maak je het thema levendiger, bovendien zullen waarschijnlijk veel dezelfde woorden terug komen waardoor je kind ze beter onthoudt.

4. Knutselen

Ook een manier om interactief voor te lezen is achteraf iets knutselen. Maak iets in het thema van het boek, of knutsel een poster. Voor oudere kinderen kun je ook een woordspin maken met als uitgangspunt het boek.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme