Is je kind nog te klein voor huisdieren? Zo went hij toch aan dieren

Kinderen Wilma Groothuis 4 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Er zijn maar weinig kinderen die niet van dieren houden. En eerlijk: het zien van kinderen en dieren samen is ook heel schattig. Maar met het hebben van een huisdier komt naast een hoop gezelligheid ook een boel verantwoordelijkheid kijken. Voor kleine kinderen kan het daarom nog te vroeg zijn voor een huisdier. Hoe kun je hem dan toch laten wennen aan een huisdier?

Misschien heb je het je kind allang horen zeggen: “Ik wil zo graag een huisdier!”, maar het kan zijn dat je je kind nog te klein vindt voor huisdieren. Er komt natuurlijk ook een hele hoop bij kijken. En als jij het gevoel hebt dat je je kind niet alleen wil laten met een huisdier, is het misschien verstandig om er nog even mee te wachten.

Huisdier goed voor ontwikkeling

Toch wordt er veronderstelt dat het hebben van een huisdier goed voor de ontwikkeling van kinderen is. Uit eerder onderzoek is namelijk gebleken dat huisdieren kunnen helpen om een kind zich veilig te laten voelen. Ook kan een huisdier een gezellig speelvriendje zijn, waardoor het kind zijn energie even kwijt kan. Ook is bevestigd dat het hebben van een huisdier meespeelt met het zelfvertrouwen van een kind. Kinderen die voor hun zesde een huisdier hadden, kregen een positiever zelfbeeld. Een huisdier kan dus goed zijn voor een positieve ontwikkeling van een kind.

Wennen aan een huisdier

Als je je kind nog te klein vindt voor een huisdier, kan je hem wel laten wennen aan dieren om hem heen. Zo kun je eventueel over een tijdje met een gerust hart toch kiezen voor een huisdier bij jullie thuis. Hier volgen een paar tips hoe je je kind kunt laten wennen aan dieren.

1. Leg uit hoe je op een goede manier met dieren omgaat

Het begint allemaal met een goed gesprek tussen jou en je kind. Leg uit waarom een huisdier leuk is, maar ook waarom het belangrijk is dat je er goed voor zorgt. Dat je lief moet zijn voor een dier en dat je voorzichtig met ze moet doen. Een dier kan ook pijn hebben, net als een mens.

2. Neem je kind mee naar een asiel

Om je kind ervan bewust te maken dat je goed voor dieren moet zorgen, kun je hem meenemen naar een asiel. Laat hem rustig alle honden of katten bekijken en vertel waarom ze daar terecht zijn gekomen. Laat hem zien dat het belangrijk is dat je goed voor dieren zorgt en dat je ze liefde moet geven. Misschien mag hij er ooit wel eentje uitzoeken om mee naar huis te nemen?

3. Neem je kind mee naar gezinnen die wel een huisdier hebben

Om je kind te laten wennen aan dieren, is het van belang dat hij ook daadwerkelijk in de buurt van dieren komt. Heb je vrienden of familie met een huisdier? Ga er gezellig samen heen, zodat hij ziet hoe het is om een dier in huis te hebben. Speel samen met het dier en leer je kind op die manier hoe je goed met een dier omgaat. Of laat je kind samen met andere kinderen met hun huisdier spelen.

4. Vraag of je een keer op een huisdier mag passen

Om je kind te laten oefenen met een huisdier, kun je voorstellen aan vrienden of familie dat jullie een dagje op het dier passen. Zo ziet hij wat er allemaal bij een huisdier komt kijken en leert hij wat je wel en niet moet doen bij een huisdier. Als je op een hond past, kun je gezellig samen de hond uitlaten. Pas je op een konijn, laat dan zien hoe je het hok moet verschonen. Je kan daar nooit vroeg genoeg mee beginnen.

5. Laat je kind alleen met een dier spelen

Tot nu toe heb je alles samen gedaan met je kind. Als laatste is het een goed idee om te kijken hoe je kind alleen met een huisdier omgaat. Ga er deze keer niet naast of bij zitten, maar doe op een afstandje even je eigen ding. Natuurlijk, het is alsnog belangrijk dat je het in de gaten houdt, maar laat je kind even zijn eigen ding doen en zelf omgaan met een dier. Daarna kun je bedenken of je het genoeg vertrouwt om een huisdier in huis te nemen.

Hoe kies je een geschikt huisdier voor je kind (waar je zelf ook blij van wordt)?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme