8x geschikte huisdieren voor kinderen (en nee, hond staat niet op één……)

Kinderen Valéry de Voijs 4 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

Uit onderzoek blijkt dat het hebben van huisdieren kan bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. Een viervoeter zal je niet alleen onvoorwaardelijke liefde geven, maar kan een kind ook een verantwoordelijkheidsgevoel bijbrengen. Maar welke huisdieren zijn nu het meest geschikt voor kinderen?

Deze huisdieren kun jij gerust voorstellen aan je kiddo’s.

Huisdieren voor kinderen

Je zoon of dochter kan misschien wel smeken om een puppy, maar ook als geen hondenliefhebber bent zijn er tal van andere opties.

1. Vissen

Deze had je kunnen verwachten. Vissen zijn namelijk een prima optie om als eerste huisdier mee te beginnen. Nu zul je je kinderen niet snel kunnen laten spelen met een vis, maar ze zullen wel degelijk een verantwoordelijkheidsgevoel krijgen. Kinderen leren bijvoorbeeld om regelmatig het water te verschonen of om de kleine beestjes eten te geven.

2. Reptielen

Klinkt misschien niet zo schattig en knuffelbaar, maar kinderen kunnen veel plezier hebben van een reptiel als huisdier. Het grootste voordeel is dat je waarschijnlijk geen allergieën kunt hebben voor reptielen; ze hebben immers geen vacht.

Als je nog niet thuis bent in de wereld van slangen en hagedissen wil je natuurlijk wel even je huiswerk doen. Niet alle reptielen zijn namelijk even geschikt voor beginners. Zo is de luipaardgekko een populair reptiel om als huisdier te hebben. Ook schildpadden of hagedissen hebben menig hart veroverd.

3. Vogels

Net zoals jij bij reptielen het nodige huiswerk moet doen, zul je je ook even in de wereld van vogels moeten verdiepen vóór jij een kleurrijk exemplaar aanschaft. Het is natuurlijk belangrijk dat je niet alleen een vogel kiest die bij het gezin past, maar ook bij je woonruimte past. Denk er bijvoorbeeld over na of je een buitenverblijf hebt voor de vogels, of ze binnen zal houden. Populaire vogels voor binnen zijn bijvoorbeeld de grasparkiet of papegaaien.

4. Knaagdieren

Vrijwel alle knaagdieren zijn populaire huisdieren voor kinderen. Vooral konijnen en cavia’s doen het goed bij kinderen, maar ook hamsters, muizen en ratten zijn geschikt als huisdier. Let er wel op dat hamsters niet altijd graag worden opgepakt, en daardoor nog weleens kunnen bijten. Als je kind dus graag met een huisdier speelt is een konijn of cavia waarschijnlijk meer geschikt. Let er natuurlijk wel op dat je je kinderen aanleert hóe ze hun huisdier op de correcte manier oppakken.

5. Katten

Veel kinderen zijn gek op poezen en katten, en dat kunnen wij wel begrijpen. De schattige dieren zijn niet alleen schattig, maar de meeste kattensoorten zijn kindvriendelijk. Toch zijn er een aantal kanttekeningen bij katten te plaatsen.

Let er bijvoorbeeld op dat je je kinderen leert omgaan met hun huisdieren. Daarbij wil je je kat niet alleen laten bij een slapende baby. Wanneer je kat te dicht bij je slapende baby kruipt kan dit de ademhaling van je baby verstoren . Ook kunnen katten infecties met zich meebrengen. Vaak worden deze infecties met de ontlasting verspreid. Het is dus belangrijk dat je kinderen leren om de ontlasting niet aan te raken.

6. Honden

Net zoals jij je kinderen moet leren om met katten om te gaan, geldt dat ook voor honden. Of je nu een puppy aanschaft, of een volwassen hond uit het asiel neemt… je kinderen en honden zullen aan elkaar moeten wennen. Een hond heeft veel aandacht, liefde en verzorging nodig en (afhankelijk van het ras) zal een hond vele jaren bij het gezin horen. Populaire rassen zijn labradors en golden retrievers. Ook beagles en boxers doen het goed bij kinderen.

7. Kippen

Afhankelijk van je woonsituatie kunnen kippen een geschikte optie zijn als huisdier voor je kinderen. Het is natuurlijk belangrijk dat je een tuin hebt, of over voldoende buitenruimte beschikt wanneer je kippen houdt. Let er natuurlijk wel op dat je er een haantje bij wilt nemen. En dat kan niet altijd even fijn zijn voor de buren.

8. Insecten

Wat dacht je van een vlinder, of wandelende tak? Ook slakken of spinnen kunnen als huisdier gehouden worden. Het is natuurlijk heel leuk voor kinderen om een origineel insect als huisdier te houden maar bedenk natuurlijk wel dat het welzijn van de diertjes voorop staat. Het kan voor kinderen mega leerzaam zijn om de transformatie van rups naar vlinder te volgen, maar vlinders hebben veel vrijheid nodig.

Heel leuk al die huisdieren, maar hoe weet je nu of je kind klaar is voor een huisdier? Aan deze signalen zie je dat je kind er klaar voor is. 

Waarom huisdieren ervoor zorgen dat je kind beter wordt in lezen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme