6x tips voor een fijne avondroutine voor jouw baby

Kinderen Demi de Boer 4 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Met de juiste avondroutine bereid je jouw baby voor op een goede nachtrust. Een comfortabele avondroutine is niet alleen fijn voor je baby, maar natuurlijk ook voor jou. Want wat is er nou fijner dan een baby die een rustgevend bad krijgt en daarna relaxed naar dromenland kan vertrekken.

Een goede avondroutine is de basis voor een goede nachtrust voor je baby, daarnaast is het ook goed voor de hechting van jou en je baby.

Tips voor een comfortabele avondroutine

Deze zes tips zullen de avondroutine voor het hele gezin een stuk relaxter maken.

1. Routine

Een vaste routine is de sleutel tot een goede nachtrust. Vaak begint de avondroutine nadat je baby klaar is met avondeten, maar dit hoeft natuurlijk niet. Het is goed om een tijd te kiezen die, zowel voor jou als je baby, werkt. De volgende stap is routine, probeer je altijd aan dezelfde tijd te houden. Dit zorgt ervoor dat de biologische klok van je baby eraan gewend raakt om rond die tijd tot rust te komen.

2. Een rustgevend bad

Een bad kan ook een fijne stap zijn in een goede avondroutine. Zorg ervoor dat het badwater lauw is als je baby erin gaat. Was je baby, terwijl je zingt of praat en laat je baby echt even ontspannen. Gebruik liever geen zeep omdat dit de huid van je baby kan uitdrogen. Een dagelijks bad is niet perse nodig, je kunt op dagen dat je baby niet in bad gaat dit momentje vervangen door iets anders.

3. Babymassage

Er zitten enorm veel voordelen aan een babymassage. Ten eerste is dit goed voor de hechting van jou en je baby. Dit is vooral fijn voor vaders of moeders die geen borstvoeding geven. Op deze manier heb je toch huid-op-huidcontact met je baby. Daarnaast geeft het hen een ontspannen gevoel, wat zal bijdragen aan een goede nachtrust.

Je kunt na het bad, je baby in een warme handdoek leggen. Wrijf een klein beetje babyolie over de rug, buik, armen, benen, vingers en tenen. Probeer dit in lange, strijkende bewegingen te doen. Voor het gezicht kun je een baby crème aanbrengen, vermijd hierbij natuurlijk de ogen.

4. Een volle buik

Baby’s met een volle buik hebben een grotere kans om goed te slapen. Het is dus een goede tip om melk te geven voor het slapengaan. Dit kun je na het bad en de massage doen. Bij zowel borst- als flesvoeding is het goed om op te letten of je baby vol zit. Dit kun je bijvoorbeeld merken doordat je baby langzamer gaat zuigen. Vergeet tot slot de boertjes niet. Als er nog een lucht klem zit, zal je baby het erg moeilijk vinden om in slaap te vallen.

5. Verhaaltjes en knuffels

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het voorlezen van verhaaltjes. Ook pasgeboren baby’s vinden het fijn om de stemmen van hun ouders te horen. Daarbij is een boekje perfect om de dag rustig te eindigen, ongeacht de leeftijd van je kind. Daarnaast is het voorlezen een goed moment om te knuffelen.

6. Rustige muziek

Dan is het nu tijd om te slapen. Je kunt het licht dimmen en zachte, rustige muziek op zetten. Op deze manier kan je baby lekker in de relax-modus blijven en rustig in slaap vallen. Je kunt een slaapliedje zingen of rustgevende baby nachtmuziek opzetten. Nu kan je baby lekker wegdromen en kunnen jij en je partner jullie favoriete Netflix-serie aanzetten.

Waarom kids in Italië geen bedtijd hebben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme