Leena de Wilde (34): ‘Je kan zeker moeder zijn, ook al heb je een beperking’

Persoonlijk Valéry de Voijs 8 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Dinsdag 8 maart is uitgeroepen tot Internationale Vrouwendag. Hét perfecte moment om stil te staan bij vrouwen met een bijzonder verhaal. Zo heeft ook Leena de Wilde (34) ons geïnspireerd met haar bijzondere levensverhaal. Ondanks alle uitdagingen in haar leven, is deze moeder namelijk in staat om allerlei mooie dromen te verwezenlijken. Aan Famme vertelt ze haar verhaal.

We staan stil bij een vrouw die álles uit het leven haalt. Ze is geadopteerd, zit in een rolstoel, is moeder, doet acteer- en modellenwerk, en zet zich in voor jongeren met een beperking in India.

Kun je uitleggen waarom je in een rolstoel zit?

“Laten we bij het begin beginnen. Ik ben namelijk in Mumbai (India) op straat geboren. Tijdens mijn geboorte heb ik zuurstoftekort opgelopen waardoor ik een cerebrale parese heb opgelopen. Dat is een bewegingsstoornis die veroorzaakt wordt door een beschadiging van de hersenen. Bij mensen met CP functioneert een deel van de hersenen niet of anders. Na mijn geboorte werd al snel duidelijk dat mijn biologische moeder niet in staat was om voor mij te zorgen en daarom heeft ze mij als baby naar een kindertehuis gebracht. Toen ik zeven maanden was ben ik door mijn Nederlandse ouders geadopteerd.”

Ben je ooit teruggegaan naar India?

“Mijn bezoek aan India in 2008 was heel bijzonder. Samen met mijn vader en een vriendin ben ik naar Mumbai afgereisd en heb het Bal Anand kindertehuis bezocht waar ik de eerste maanden heb doorgebracht. Ik heb ook de verzorgers van het tehuis ontmoet, waar ik nog altijd contact mee heb. Daarnaast ben ik ambassadrice van Stichting Welzijn Kinderen van Bal Anand, dat is een stichting die zich inzet voor kinderen met een lichamelijke beperking in India. Er werd toentertijd namelijk een boerderij gebouwd voor jongeren met een lichamelijk beperking. Tijdens de bouw heb ik suggesties gegeven, zoals het weglaten van drempels, of ik dacht mee over de breedte van een deuropening.”

Heeft de hersenbeschadiging invloed op het moederschap?

“Eigenlijk merk ik er niet veel van. Mijn zoon is twee jaar en begrijpt heel goed dat ik in een rolstoel zit. Ik doe zoveel mogelijk dingen zoals iedere andere moeder dat doet. Ik vind het belangrijk dat mijn zoon kan opgroeien zoals ieder ander kind. Als we samen naar buiten gaan dan klautert hij op zijn fietsje en ik rijd er met mijn rolstoel gewoon naast. Dan roept hij weleens: ‘Mama, rijden!’. Ook tijdens de zwangerschap heb ik gelukkig geen problemen ondervonden. Ik wil anderen dan ook meegeven dat je zeker moeder kan zijn, ook al heb je een beperking.”

Het lijkt alsof de rolstoel je nooit heeft tegengehouden om je doelen te behalen, klopt dat?

“Ik heb tot nu toe alles mogen en kunnen doen wat ik graag wilde, en heeft de rolstoel nooit voor een belemmering gezorgd. Op de theaterschool in Windschoten was ik de enige leerling in een rolstoel. Dat was soms een uitdaging, maar toch kon ik alle lessen volgen. Daarnaast heb ik meegedaan aan wedstrijden rolstoel dansen. Ook doe ik modellenwerk en acteerklusjes, en heb ik deelgenomen aan mis(s)verkiezing. Daarbij zet ik me in voor CP Nederland, dat is een organisatie die zich inzet voor iedereen met cerebrale parese en geef regelmatig presentaties en spreek over allerlei onderwerpen. ”

Wie of wat inspireerde je om zoveel uit je leven te halen?

“Ik heb Lucille Werner altijd als voorbeeld gezien. Tijdens de mis(s)verkiezing heb ik haar mogen ontmoeten, en dat heeft mij enorm geïnspireerd. Ik zag dat zij haar doelen achterna ging, en programma’s presenteerde. Ik dacht: dat wil ik ook. Sindsdien zet ik me in voor een positieve beeldvorming van mensen met een lichamelijke beperking. Ik ben immers méér dan mijn beperking.

Mijn belangrijkste boodschap naar anderen is dan ook dat je altijd moet doen wat je leuk vindt, en alles uit je leven moet halen. Daarbij vind ik het belangrijk dat we werken aan inclusie: dit betekent dat mensen met (of zonder) een beperking erkend en gewaardeerd worden als gelijke deelnemers. ”

Wat zijn de doelen voor aankomende tijd?

“Op dit moment vind ik het modellenwerk en acteren heel leuk. Aankomende tijd zou ik dan ook nog veel shoots willen doen. Mijn doel is om ooit in een speelfilm te mogen acteren, dat lijkt me geweldig. Ook zou ik het geweldig vinden om ooit een catwalk show te kunnen doen. Ook zou ik graag zanglessen willen volgen en een boek willen schrijven. Al met al wil ik mezelf steeds verbeteren om succesvoller te worden. ”

Meer weten over Leena de Wilde? Neem een kijkje op haar Instagram-pagina @Leenadewilde. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme