Isabel: ‘Ik deed het met mijn beste vriend en nu is onze vriendschap voorbij’

Persoonlijk Janneke Juffermans 21 jul 2021
Leestijd: 5 minuten

 

Op de middelbare school zat ik vaak naast Niek. We woonden allebei buiten de stad waar we op school zaten en we gingen elke dag op de fiets naar school. Hij woonde wat dichter bij de stad, ik kwam halverwege langs zijn huis. Dan fietsten we samen verder. Hij was mijn beste vriend.

Was ik maar nooit met hem naar bed geweest

Niek en ik kletsten op de fiets over van alles, over leraren, over klasgenoten, over wat we in het weekend gedaan hadden. Als we op school waren, gingen we vaak allebei met anderen om, maar bij Frans en wiskunde zaten we altijd naast elkaar.

Grapjes

Het waren vakken die wel allebei best goed snapten, dus we zaten niet altijd even goed op te letten. Zodra de leraar zich omdraaide, hadden we altijd wel even wat te kletsen. En soms schreven we onder de les briefjes naar elkaar met grapjes die alleen wij snapten.

Soms waren het ook wat meer serieuze briefjes. In de la van mijn bureau ligt nog steeds een briefje van hem waar hij ooit op geschreven heeft: ‘Blijf zoals je bent!’

Rondhangen

Na de middelbare school gingen we allebei een andere studie doen, maar we gingen toevallig wel in dezelfde stad op kamers. We bouwden allebei een heel ander leven op, maar we zagen elkaar wel regelmatig.

Soms spraken we af als we al een avond een andere activiteit hadden gehad, dan dronken we nog even een biertje samen. Elke week aten we een keer samen. En soms belde ik zomaar bij hem aan als ik in de buurt was, of hij bij mij.

Relatie uit

Er had eigenlijk nooit spanning in de lucht gehangen tussen ons. Hij had sinds het einde van de middelbare school een vriendin, ik had tijdens het eerste jaar van mijn studie een relatie gekregen. Nooit was dat een probleem geweest. We praatten met elkaar zelfs wel eens over onze relaties.

Toen we een jaar of drie op kamers woonden, ging bij ons allebei in dezelfde periode onze relatie uit. Bij hem omdat het een doodse boel was geworden en zijn vriendin geen relatie wilde waar nu al de sleur in zat. Bij mij omdat ik veel te weinig aansluiting voelde bij mijn vriend.

Nauwe band

In de weken daarna hebben we veel gepraat, maar de gesprekken bleven nog een beetje blijven steken bij de conflicten en discussies die we hadden gehad met onze ex’en, en over hoe onze ex’en ons blijkbaar niet begrepen hadden.

Door die gesprekken was de band tussen Niek en mij heel nauw geworden. Dat vond ik alleen maar mooi. Hij was mijn beste vriend, en ik kon me niet voorstellen dat dat ooit anders zou zijn. Als ik weer een relatie zou krijgen, zou mijn vriend dat gewoon moeten accepteren.

Kussens

Op een avond veranderde alles. We zaten op kussens op de grond, tussen ons in stond een fles wijn die we al half leeg hadden. Voor het eerst in die maanden hadden we niet alleen gepraat over onze relaties, maar vooral over onszelf en wat onze eigen rol eigenlijk was in een relatie.

We waren pijnlijk eerlijk geweest. We hadden dingen tegen elkaar gezegd die we in ons eentje misschien niet eens onder ogen hadden gezien. Terwijl ik midden in een verhaal zat, merkte ik ineens dat hij me heel intens aankeek. Ik kreeg een schok, dit voelde anders dan anders. We waren zo dicht bij elkaar gekomen dat ik niets liever wilde dan hem zoenen.

Ongemakkelijk

Hij pakte mijn hand en bleef me maar aankijken. Voordat ik het wist, zaten we inderdaad te zoenen. Hij trok me dicht naar zich toe en ik voelde me helemaal slap worden. Nooit had ik dit bedacht. Wat gebeurde hier ineens? Maar ik gunde mezelf geen tijd om erover na te denken. Op dat moment wilde ik niets anders.

De volgende ochtend werd ik wakker in zijn bed. We moesten allebei lachen en we voelden ons ook ongemakkelijk. Want ja, wat nu? Ik moest naar college, dus heel lang hoefde ik niet na te denken. Ik vertrok en zei dat ik hem later wel weer zou spreken.

Vrolijke verder

In de dagen daarna spraken we elkaar niet, maar onze vrijpartij was wel steeds in mijn gedachten. Ik wist niet goed wat ik hier nu mee moest. Ik wist heel zeker: ik was niet verliefd op hem. Maar ik hield wel echt van hem – als vriend die ik nooit kwijt wilde. Ik geloof zelf niet zo in vriendschappen waarin mensen met elkaar naar bed gaan en daarna weer vrolijk verder gaan alsof er niets gebeurd is. Ik zou dat zelf nooit kunnen.

De keren daarna merkte ik dat er tussen ons iets veranderd was. Ik was terughoudend, ik wilde niet dat dit nog een keer zou gebeuren. Maar hij praatte er ook niet over.

Verliefd

Pas na een paar weken kwam het hoge woord eruit: hij bleek verliefd op mij te zijn. Dat was hij waarschijnlijk al voor die avond geweest, maar toen was het pas goed tot hem doorgedrongen. Ik schrok, want nu was het ineens menens. Ik legde hem uit hoe het bij mij zat, en ik zag aan zijn gezicht dat hij dat eigenlijk wel wist.

In de weken daarna werd het steeds ongemakkelijker tussen ons. We vermeden elkaar, en als we elkaar zagen, wisten we niet goed wat we tegen elkaar moesten zeggen. Net doen alsof er niets aan de hand was, lukte ons niet, maar erover praten ook niet.

Buikpijn

Na vier weken belde hij: hij wilde praten. Ik had buikpijn toen hij aanbelde, want ik wist precies wat hij zou gaan zeggen. Hij kon deze verliefdheid niet zomaar aan de kant schuiven, legde hij me uit, daarvoor kende hij me te lang en te goed. En hij geloofde ook niet dat het zomaar over zou gaan, zeker niet als we zo intensief met elkaar om bleven gaan.

Hij wilde voorlopig niet meer met me omgaan, zei hij. En ik wist dat hij het meende. Hij was resoluut als altijd als hij een besluit genomen had. Dat ‘voorlopig’ duurt nu al drie jaar. En hoewel ik nooit getwijfeld heb of ik misschien niet tóch verliefd op hem was, heb ik er veel verdriet van gehad. Mijn beste vriend, en nu zag ik hem ineens nooit meer. Dat zal altijd pijn blijven doen.”

Het is Singles Day! Dit zijn drie voordelen van het leven als vrijgezel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme