Wat als kinderen krijgen niet zomaar lukt? Het persoonlijke verhaal van Cindy over haar ivf-traject

Kinderen Gina Koninkx 1 jan 2020
Leestijd: 5 minuten

Helaas is het niet altijd vanzelfsprekend dat je op natuurlijke wijze zwanger kunt worden. Cindy (44) en haar partner kregen van de dokter te horen dat de kans om zelf kinderen te krijgen op natuurlijke wijze nagenoeg nihil was. Samen besloten ze een traject van behandelingen in te gaan. Ze probeerden ook ivf.

Ben jij benieuwd naar het persoonlijke verhaal van Cindy? Wij interviewden haar over het ivf-traject dat zij volgde met haar partner.

Zijn jullie er ooit achtergekomen waarom jullie geen kinderen kunnen krijgen?

“Honderd procent zeker weten doen we het niet maar in het ziekenhuis hebben ze wel uitgelegd wat hoogstwaarschijnlijk de oorzaak is. Ik heb een afwijking aan mijn baarmoederhalsslijm, dat wordt ook wel ‘cervixfactor’ genoemd. Daardoor kunnen de zaadcellen zich niet of nauwelijks door het baarmoederhalsslijm bewegen en bereiken ze dus ook de eicel niet. Ik ben voordat we het ivf-traject ingingen, één keer op natuurlijke wijze zwanger geworden maar dat resulteerde na drie maanden in een miskraam. In het ziekenhuis zeiden ze dat de kans op een natuurlijke zwangerschap echt miniem zou zijn.”

En toen hebben jullie besloten om te starten met ivf-behandelingen?

“Voor het ivf-traject hebben we ook vijf pogingen IUI (intra-uteriene inseminatie) gedaan maar dat bracht helaas niks teweeg. Omdat ik al 38 jaar was en heel graag twee kinderen wilde, hebben mijn partner en ik in een vrij vroeg stadium besloten om te starten met ivf-behandelingen. We wilden de kans dat ik zwanger zou raken zo groot mogelijk houden want hoe langer je wacht (en op die leeftijd maakt elke maand al verschil), hoe kleiner de kans werd dat dat nog zou gaan lukken. Gelukkig kwamen we direct in aanmerking voor een ivf-traject en dat had vooral met mijn leeftijd te maken. Als je veel jonger bent, heb je ook nog eens de kans dat ze je over drie jaar pas opnieuw willen zien.”

Hoe heb jij je er mentaal en fysiek op voorbereid?

“Ik geloof er heel erg in dat je vanuit de rust iets kunt bereiken in plaats van ergens heel krampachtig mee om te gaan. Het lukte niet direct, maar er kwam een moment waarop ik een knop heb omgedraaid. Ik geloof ook dat dat uiteindelijk de reden is geweest waarom het is gelukt. Ik werkte destijds nog in loondienst en had een hoge functie die veel inspanning vergde. Ik heb er voor gekozen niemand iets te vertellen op mijn werk en als gevolg daarvan moest ik alles stiekem doen.”

“De afspraken in het ziekenhuis maakte ik meestal rond de lunchpauze. Ik liet alles op mijn bureau liggen en reed snel op en neer naar het ziekenhuis voor een behandeling. Op een gegeven moment ging dat gewoon niet meer. Ik kwam het ziekenhuis weer binnen en dacht echt what the f*ck. Het drong tot me door dat al die mensen in het ziekenhuis zoveel moeite voor ons deden en ons hielpen met een probleem. Toen knapte er iets bij mij en ik dacht zo gaan we dat niet meer doen, ik moet juist dankbaar zijn.”

En hoe ging het in de periode daarna toen dat besef er was?

“Tijdens een cursus leerde ik dat ik me moest focussen op wat ik wil (dus het uiteindelijke doel) in plaats van het proces (de weg naar dit doel). Dit was voor mij persoonlijk een van de belangrijkste voorbereidingen. Als je in een ivf-traject zit, kamp je met enorm veel angsten. Elke keer dat je naar het toilet gaat hoop je dat je geen bloed ziet of dat er een moment komt waarop de zwangerschapstest wél positief is. Het kost ongelooflijk veel energie en je lichaam heeft die energie nodig om een kindje te creëren. Ik geloof er echt in dat datgene wat aandacht krijgt ook groeit. Ik heb de situatie proberen los te koppelen van het proces en ik ging andere moeders vragen hoe het voelt om je kindje voor het eerst op je borst te hebben liggen. Dat veranderde alles voor mij. Omdat dat gevoel zo groot werd, werden mijn angsten voor het proces kleiner.”

Hoe lang heeft het uiteindelijk geduurd totdat je zwanger werd?

“We zijn in januari 2014 begonnen met verschillende trajecten. Nadat de iui-behandelingen na de vijfde keer nog steeds niet waren gelukt, zijn we overgegaan op ivf. Tijdens de eerste behandeling is er direct een goede embryo teruggeplaatst en dat is ons eerste kindje geworden.”

Wat heeft het ivf-traject mentaal gezien met je gedaan?

“Het was de eerste keer in mijn leven dat ik een gevoel van machteloosheid ervoer. Toen mijn arts vertelde dat ik zonder hulp niet zwanger kon worden, brak mijn wereld. Ik voelde me in die periode mentaal gezien vaak machteloos, maar ook hopeloos. Elke maand dat ik weer niet zwanger was, werd ik nog onzekerder. Ik heb onlangs pas mijn laatste behandeling bij de homeopaat afgesloten. Al die hormonen moesten mijn lichaam nog uit. Het is in dat opzicht ook echt een wisselwerking tussen mentaal en fysiek, het is een aanslag geweest op allebei deze vlakken en dat ook nog eens tegelijkertijd.”

Kreeg je veel begrip vanuit je omgeving?

“In hoeverre dat kon wel ja. Maar ik heb besloten mijn collega’s destijds niks te vertellen. Ik denk ook dat als je zelf niet in deze situatie hebt gezeten, je geen idee hebt wat het echt betekent. Ik voelde me vooral erg alleen in die periode dat ik de ivf-behandelingen onderging. Hoe je dingen beleeft tijdens zo’n proces is voor iedereen anders omdat we allemaal uniek zijn. Hoewel vrienden ons met de beste intenties probeerden te steunen, was dat voor mij juist funest. Ik kon daardoor minder dicht bij mezelf blijven omdat de afleiding er juist voor zorgde dat ik er meer aan ging denken.”

Wat heeft het ivf-traject jou gebracht?

“Meerdere dingen. Ten eerste heb ik hierdoor met mijn partner en veel hechtere relatie gekregen waardoor ik zeker weet dat we nu alles kunnen doorstaan. Daarnaast heeft het me twee krachtige en gezonde kinderen gebracht. Doordat ik in deze situatie belandde is ook mijn werksituatie bewust veranderd en ben ik mijn eigen bedrijf gestart waarmee ik moeders help met hun energiebalans en positief ouderschap. Tijdens mijn ivf-traject ben ik me hier enorm in gaan verdiepen en ik wil andere vrouwen en hun partners nu helpen met mijn kennis.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme