Japke Janneke: ‘Het was voor het eerst dat Len geplaagd werd’

Columns Japke Janneke Sybesma 17 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

”Het is voor ons inmiddels al heel normaal. Len wordt regelmatig overschat. Op een of andere manier ziet hij er veel ouder uit dan dat hij is. Hij draagt al maanden dezelfde kledingmaat als het zoontje van een vriendin. Terwijl dat jongetje ruim een jaar ouder is dan Len. Daarnaast is hij snel in zijn ontwikkeling en dat levert weleens lastige situaties op.

Bij de opvang zeiden ze het al toen hij nog maar een paar maanden oud was. Z’n ontwikkeling gaat snel, maar ook z’n uiterlijk. Hij was al heel snel “baby af” en echt een jongetje. We kregen dan ook vaak van ze te horen dat ze hem ouder hadden geschat. Ergens fijn, maar is dat echt wel zo?

Overschat

Niet alleen volwassenen schatten Len ouder in. Ik merk ook dat andere kinderen vaak verwachten dat hij ouder is. Hij is pas anderhalf jaar dus hele gesprekken kan hij nog niet voeren. Veel woorden kent hij wel, maar echt zinnen maken lukt logischerwijs nog niet. Wanneer kinderen met hem in gesprek gaan in een speeltuin, levert dat weleens vreemde gezichten of lastige situaties op.

Onlangs waren we met mijn familie op Ameland. Terwijl wij lekker aan een drankje op het terras zaten, speelde Len in de speeltuin er naast. Een tijd lang was hij in de weer met een schep. Er kwamen oudere kindjes om hem heen spelen en ze raakten aan de ‘praat’. Omdat Len nog niet alles begrijpt, maar wel mega enthousiast en blij reageert, gaf hij steeds gekke antwoorden op de vragen van deze kinderen. Het leverde grappige situaties op.

Plagen

De kinderen hadden het door dan Len hen niet helemaal begreep en maakten er misbruik van. Aangezien Len bijna op alles ‘ja’ zei, stelden ze de vragen zo, dat het antwoord van Len heel grappig klonk. Na iedere ‘ja’ van Len hoorde je de kinderen schaterlachen. ‘Ze lachen hem uit!’, zei ik tegen Kai. Ik voelde een steek in mijn maag. Het was voor het eerst dat Len een soort van ‘geplaagd’ werd. En hoewel het natuurlijk verre van pesten is, kan ik me heel goed voorstellen dat pesten echt een nachtmerrie voor ouders moet zijn. Ik vond het al naar dat deze kinderen hem aan het uitlachen waren.

Al vaker heb ik te horen gekregen van andere ouders: ‘Oh, kan hij dat nog niet?’. Het waren altijd ouders die niet wisten dat Len pas zo jong was. Wanneer ik ze vertelde dat Len pas anderhalf is, schrokken ze. ‘Oh, wauw! Ik had hem al bijna drie geschat.’ Logisch dat Len dan iets nog niet kan, toch?

Ik kan me voorstellen dat het in je voordeel kan werken, maar ook zeker in je nadeel. Wanneer je kind overschat wordt, worden er dus dingen van hem verwacht die gezien zijn leeftijd en ontwikkeling nog helemaal niet passend zijn. Op dit moment is dat niet erg, maar ik kan me voorstellen dat het op oudere leeftijd ook best ingewikkeld kan zijn. Zeker wanneer je kind naar de basisschool gaat, kan het soms voor problemen zorgen.

Gelukkig zitten we vooralsnog niet in die fase. Op dit moment is Len gewoon al een heel jongetje. Het is allang niet meer die kleine baby en stiekem vind ik dat zelf wel fijn. Ik geniet heel erg van de fase waarin hij nu zit en dat hoeft voor mij zeker niet sneller te gaan. En die plagende kinderen? Hopelijk blijft het hierbij en blijft Len zo onschuldig, nietsvermoedend en enthousiast lachen als hij deed.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme