Had ik maar nooit… ‘Gekozen om borstvoeding te gaan geven’

Persoonlijk Vera Guldemeester 17 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

In de rubriek Had ik maar nooit… komt elke week een moeder aan het woord met spijt. Of ze nou spijt heeft van flesvoeding, een abortus of het moederschap. Deze moeders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is spijt van hun aanpak als moeder.

Deze week spreken we met Nadine (35). Nadine heeft spijt dat ze heeft gekozen om borstvoeding te gaan geven.

“Een jaar geleden hadden we na vier miskramen, eindelijk een goede echo. Wat waren we blij en opgelucht toen we een kloppend hartje zagen. Ondanks wat gezonde stress en spanning had ik het gevoel dat het deze keer écht goed zou komen. Op het moment dat we bij de 20 weken echo weer goed nieuws kregen, kon het genieten pas echt beginnen.

Borstvoeding geven

Voor de zwangerschap wist ik al dat mijn man borstvoeding belangrijk vond en tijdens de zwangerschap benadrukte hij dit ook nog een aantal keer. Hij had twee jaar lang borstvoeding gehad en hij was nooit ziek. Ik had flesvoeding gehad en was, volgens hem, om de haverklap ziek. Dit was voor hem dé reden dat ons kind hoe dan ook borstvoeding moest krijgen.

Borstvoeding proberen

Ik wilde het proberen, zeker omdat mijn man het zo belangrijk vond, maar ik had ook zoiets van: lukt het niet? Dan stop ik er mee. Geen enkel kind is slechter geworden van flesvoeding. Na 37 weken zwangerschap kwam onze dochter Bobby ter wereld. Ik had nog nooit zo’n knappe en rustige baby gezien.

Veel pijn

Het voeden deed de eerste dagen veel pijn. Ik kreeg gelukkig veel informatie en hulp van een lactatiedeskundige en ook keek de kraamverzorgende mee. Dan wist ik zeker dat ik het niet verkeerd deed. Ondanks dat het voor mij direct niet goed voelde, zette ik door. Alles voor onze baby. Onze dochter had veel honger, voor mijn gevoel was ik dag en nacht bezig met borstvoeding geven.

Borstontsteking

Binnen twee maanden heb ik vier keer een borstontsteking met daarbij hoge koorts gehad, non-stop pijnlijke tepelkloven en ook nog eens spruw. Ik voelde me verschrikkelijk en zag eruit als een zombie. Ik durfde zelfs niet meer in de spiegel te kijken. Toch was het geven van borstvoeding nog steeds de enige optie binnen ons gezin, dus probeerde ik ondanks alles door te zetten. Wel merkte ik meer en meer dat ik spijt kreeg dat ik gekozen had om borstvoeding te geven.

Afvallen

Bij een bezoek aan het consultatiebureau bleek dat Bobby niet goed groeide. Zij stelden voor dat we haar ook flesvoeding zouden geven. Mijn man wilde dit in eerste instantie niet, maar hij zag in dat Bobby wel moest gaan groeien. Dit was de enige optie en we besloten er direct mee te starten.

Opgelucht

Tijdens het geven van het flesje voelde ik me opgelucht. Dit was zoveel fijner. Ik wist niet alleen hoeveel ze binnenkreeg, ook had ik geen pijn meer en voelde ik me energieker. In het begin wisselde ik de borst af met flesvoeding. Mijn melkproductie liep hierdoor al snel terug. Daarna heb ik nog een poosje iedere ochtend en avond borstvoeding gegeven en sinds drie weken ben ik helemaal gestopt.

Teleurgesteld

Ik ben ontzettend blij, want ik voel me eindelijk weer een beetje mens. Mijn man kan helpen met de flesjes, waardoor ik soms langer dan twee uur kan slapen. Mijn tepels zie ik beetje bij beetje herstellen, maar ze zijn nog steeds heel gevoelig. Ondanks dat mijn man zag hoeveel pijn ik had en hoeveel ongemak het mij veroorzaakte, is hij nog steeds teleurgesteld. Minimaal één keer per dag laat hij dat blijken. Ik heb er maling aan en ik weet zeker dan ook zeker dat ik bij een volgend kind geen borstvoeding ga geven. Ik heb zelfs spijt dat ik gekozen heb om borstvoeding te gaan geven. Voor mij is het dan ook: één keer en nooit meer.”

Sara (34): ‘Ik koos voor abortus en vertelde het niet aan de biologische vader’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme