Je kind in drie dagen zindelijk maken? Dit is de truc!

Kinderen Sharon van der Werf 31 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Een kind zindelijk laten worden, kan behoorlijk lang duren. Onzin, volgens de schrijfster van het boek 3 Day Potty Training. Met haar methode is een kind in drie dagen volledig zindelijk, zegt ze. En dat al voor je kind twee jaar wordt. Klinkt ideaal.

De schrijfster van het Engelse boek 3 Day Potty Training is Lora Jensen, een moeder van zes kinderen. Een echte ervaringsdeskundige, kunnen we dus wel stellen. Volgens Lora kunnen kinderen in één keer zowel overdag als ’s nachts helemaal zindelijk kunnen worden. Het kost je slechts drie dagen geduld en aandacht. Oh ja, en de ideale leeftijd om deze potjestraining te doen is volgens haar 22 maanden. Vertel ons meer, Lora!

Bootcamp

De sleutel tot succes is volgens Lora een soort bootcamp die drie dagen duurt. Begin op vrijdag en je kind is zindelijk op zondag dus. Oke, het betekent wel dat je drie dagen lang aan huis bent gekluisterd en dingen als de televisie en smartphones zijn verboden. Je moet je tenslotte totaal kunnen focussen op je kind, zodat je kind zich op zijn of haar beurt op het ‘naar de wc gaan’ kan richten. Het is dus even doorbijten, maar dan heb je ook wel resultaat.

Jensen: ‘Ik geloof dat peuters in één keer zowel overdag als ‘s nachts helemaal zindelijk kunnen worden. Voor zowel de grote als de kleine boodschap. Stimuleer ze om hun lichaam te leren kennen en zorg dat er geen afleiding in de buurt is.’

Deze drie trucjes helpen het proces te versnellen volgens Jensen:

1. Laat je kind er zelf aan denken

Kinderen zijn vaak zo druk met spelen dat ze zich niet beseffen dat ze moeten plassen. Vraag daarom niet óf ze naar het toilet moeten, maar herinner ze er aan dat ze het zelf moeten zeggen als ze willen plassen. Op die manier geef je ze controle over het proces, waardoor ze er niet tegen zullen vechten.

2. Geen afleiding

Focus drie dagen lang echt op je kind. En echt helemaal nergens anders op. Dus kijk niet toch even televisie of op je telefoon, laat de boodschappen door iemand anders doen en bestel desnoods eten. Alle aandacht voor je kind is de sleutel tot het succes van deze training.

3. Gooi alles weg

Gooi vanaf het moment dat je begint met deze zindelijkheidstraining alle luiers weg. Zorg dat je werkelijk niets meer in huis hebt. Zo hebben jij en je kind geen enkel excuus om weer in de luier-gewoonte terug te vallen.

Benieuwd of het werkt?

De Amerikaanse televisiezender ABC liet de moeders Katy en Alyssa deze methode testen en inderdaad: hun kinderen waren na de drie dagen helemaal zindelijk. Ga je het meteen proberen? Wij zijn benieuwd naar jullie resultaten.

Nog moeite met de nacht? 11 x zo train je ‘s nachts de zindelijkheid van je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

hln

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme