Stop waar je mee bezig bent: Sushi goed voor zwangere vrouwen

Eten Redactie 30 okt 2016
Leestijd: 3 minuten

Je bent zwanger! Te gek! Fantastisch! Vanaf nu kun je je negen maanden lang verheugen op de komst van je baby. Naast alle dingen die je er deze maanden bij krijgt (vreugde, hormonen, kilo’s), zijn er ook een aantal dingen die je moet ontberen. Dat wijntje, sigaretten, romige stinkkazen en intensief sporten is geen goed idee. En sushi, dat kun je beter ook niet doen, vinden veel huisartsen, verloskundigen en het Voedingscentrum. Think again.

Au, dat doet pijn. Ga maar na: het is beduidend lastiger een vrouw te vinden die het erg vindt dat ze negen maanden niet meer (intensief) mag sporten, dan een vrouw die zonder enige moeite negen maanden lang sushi afzweert.

Kwik = schadelijk

Waarom is dat ook al weer precies nodig? Omdat kwik, waarvan sommige vissoorten hoge doses bevatten, schadelijk kunnen zijn voor de baby’s hersenen. En omdat het eten van rauwe vis de kans op bacteriën die tot voedselvergiftiging kunnen leiden, vergroot. Duidelijk verhaal. Zwangere vrouwen eten geen rauwe vis. Maar dat vonnis valt iets minder goed in een land waar bovengemiddeld veel vis gegeten wordt, zoals op de Seychellen. Immers, als je gewend bent nagenoeg dagelijks (rauwe) vis te eten, kan het een pittige uitdaging zijn om negen maanden lang iets anders op tafel te toveren. Was getekend, de zwangere bevolking van de eilandengroep in de Indische Oceaan.

De Universiteit van Rochester (in New York) deed dertig jaar onderzoek onder zwangere vrouwen en kinderen op de Seychellen. Meer dan 1.250 vrouwen werden tijdens hun zwangerschap gevolgd – evenals hun kinderen tot hun peutertijd (ouder dan 20 maanden). De vrouwen die aan het onderzoek meededen aten tijdens hun zwangerschap per week maar liefst twaalf maaltijden met (rauwe) vis. In praktijk komt dat neer op elke doordeweekse dag lunchen én avondeten met sushi. Ga er maar aanstaan.

Resultaat: sushi is juist goed

Het resultaat van het onderzoek betekent goed nieuws voor zwangere sushiliefhebbers: bij de kinderen van deze vrouwen werd geen enkel probleem in hun ontwikkeling vastgesteld. Resultaten van dit recente onderzoek – die vorige week verschenen in de American Journal of Clinical Nutrition – tonen zelfs aan dat de voedingsstoffen in vis hersenen van baby’s niet beschadigen, maar ze juist kunnen beschermen tegen mogelijke schadelijke effecten van kwik. De voordelen van vis op de ontwikkeling en gezondheid van een baby winnen het volgens de onderzoekers van de mogelijke nadelen en risico’s die kleven aan blootstelling aan kwik.

NB. Pas op voor voedselvergiftiging

Mijn verloskundige adviseerde me tijdens mijn zwangerschap trouwens juist om voldoende sushi te eten, mits het maar bij een goed restaurant was. De waarschijnlijk-al-een-paar-uur-geleden-klaargemaakte sushi uit de supermarkt liet ik dus braaf aan me voorbijgaan, evenals de net iets te goedkope sushi bij de afhaalzaak om de hoek. Want hoe blij m’n ongeboren kind was met al die heerlijke omega-3 vetten, op een voedselvergiftiging zat ze nog altijd niet te wachten.

Tip: voor wie toch nog wat angstig is: bestel vis met weinig kwik, zoals zalm, koolvis en garnalen. Zie bovenstaande foto voor een overzicht van vissen met een laag, gemiddeld, hoog en zeer hoog kwikgehalte. Kom maar door met die sushiboot!

Bekijk ook dit grappige artikel over foodart in Japan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme