Jessie Jazz Vuijk op het randje van een prenatale depressie: ‘Zo kennen we je helemaal niet’

Nieuws Sanne Verweij 1 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Influencer Jessie Jazz Vuijk laat weten dat ze het erg moeilijk had tijdens het eerste trimester van haar zwangerschap. Ze zat zelfs tegen het depressieve randje aan. Helaas voelen 1 op de 20 vrouwen zich neerslachtig tijdens de zwangerschap en hebben veel aanstaande moeders last van een prenatale depressie.

De prenatale depressie komt vaker voor dan je misschien zou denken. Het lastige is dat normale neerslachtigheid en een depressie moeilijk te onderscheiden zijn. Daarnaast komen er bij een depressie ook symptomen voorbij die in lichtere vorm ook bij de zwangerschap kunnen horen. Behoorlijk verwarrend dus en dat vond Jessie Jazz ook.

Lichamelijke klachten

Jessie Jazz en haar vriend Kai Gorgels kondigden in maart aan zwanger te zijn. Aan Kek Mama vertelt Jessie Jazz over haar zwangerschap tot nu toe: “Ik had weinig lichamelijke klachten, maar wel een heel zwaar gevoel als ik wakker werd. Alles was te veel, tegen het depressieve randje aan. Ik organiseerde in die periode een event. Normaal gesproken vind ik dat hartstikke leuk, maar nu zat ik huilend aan de telefoon. ‘We moeten het cancelen, het komt niet goed’. Ik maakte me zó druk om alles.”

Prenatale depressie

Prenatale depressie is een depressie die ontstaat of verergert tijdens je zwangerschap. Je kunt je vervreemd voelen van je lichaam, twijfelen over je kinderwens of somber zijn. De symptomen zijn onder andere vermoeidheid, minder concentratie, stemmingswisselen, erg in paniek zijn of angsten. Ook kun je erg prikkelbaar en misselijk zijn. Veel mensen denken aan het begin van een prenatale depressie ook vaak dat het gewoon zwangerschapsklachten zijn.

Jessie Jazz had er vooral last van dat het voelde alsof ze zichzelf niet herkende, ook haar naasten merkten dit op. “Zo kennen we je helemaal niet, hoorde ik. Ik mezelf ook niet. Natuurlijk weet je dat je zwanger bent, vol hormonen zit, dat het erbij hoort. En toch vond ik het wel een intense periode.”

Prenatale depressie of zwangerschapsklachten

Het grote verschil is dat je bij neerslachtigheid nog kunt relativeren, terwijl je dit bij een depressie vaak niet meer kunt. Bij een depressie hebben mensen het gevoel dat het leven het niet meer waard is en kunnen er ook suïcidale gedachten omhoog komen.

Behandelen

Wees eerlijk over je gevoelens en wacht niet af tot ze overgaan, dan kunnen de problemen alleen maar groter gaan lijken. Het is belangrijker om dan hulp te zoeken of naar de dokter te gaan. Dit kun je doen als je klachten erger worden, het je niet meer lukt om niet goed voor jezelf te zorgen of als je alleen nog maar nare momenten hebt en het leven niet meer ziet zitten. Hoewel het eenzaam kan voelen als je last hebt van een prenatale depressie, zijn er altijd wel mensen die er voor je (willen) zijn.

Ariëtte had een prenatale depressie: ‘Ik wilde het kind in mijn buik niet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme