Jeukende borsten? Dit kunnen de oorzaken zijn

Body Rachelle Abbas 17 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Iedere vrouw herkent het wel: jeuk aan beide óf aan een borst. En dat komt nooit op het juiste moment (bestaat er überhaupt een juist moment voor jeuk?). Maar hoe kan het eigenlijk dat je uit het niets ineens jeuk krijgt aan dat gebied?

Gelukkig zijn jeukende borsten in de meeste gevallen het gevolg van onschuldige oorzaken. Dit kunnen de oorzaken zijn van jeukende borsten:

Zonnebrand

Zon je wel eens topless? Grote kans dat je borsthuid wel eens is verbrand. Je borsthuid is namelijk heel gevoelig en als je topless in de zon ligt, wordt je huid extreem blootgesteld aan zonlicht. Als je verbrand bent zal je huid uitgedroogd en geïrriteerd zijn, dat kan weer erg gaan jeuken. Des te belangrijker om je altijd goed in te smeren. Toch verbrand? Verzorg je huid dan goed met een hydraterende en verkoelende crème.

Vuile of te strakke beha

Veel vrouwen zullen een lievelings-bh hebben, of een aantal. Deze bh’s zitten gewoon fijn en deze dragen ze misschien wel iets vaker dan ze zouden willen toegeven. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 5% van de vrouwen (vooral tieners) haar bh langer dan een week draagt. En dat kun je beter niet doen, want het kan vervelende (onschuldige weliswaar) gevolgen hebben, zoals jeukende borsten. Was je beha liever minstens één keer per week. Niet alleen vuile beha’s, maar ook te strakke beha’s kunnen zorgen voor jeuk.

Altijd handig: last van zweet onder je borsten? Deze hacks kunnen helpen

Zwangerschap

Ben je zwanger en heb je zo nu en dan last van jeukende borsten? Dat is heel normaal en kan komen door hormonale veranderingen. Zwangere vrouwen hebben vaak vooral last van jeukende tepels. Onthoud vooral dat je niet de enige bent, het is een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje. Ook fijn: het gaat vanzelf weer over na de zwangerschap. 😉

Naast je buik veranderen je borsten ook tijdens de zwangerschap. Hier lees je er alles over!

Droge huid

Jeukende borsten kunnen ook simpelweg komen door een droge huid. Je huid kan door verschillende factoren uitdrogen, denk aan te weinig drinken, te heet douchen of door weersveranderingen. Sommige (agressieve) zepen kunnen ook zorgen voor een uitdrogend effect. Door over te schakelen naar een natuurlijke zeep, ontworpen voor de gevoelige huid, zul je merken dat je klachten snel zullen afnemen.

Borstkanker

Hoewel jeukende borsten in de meeste gevallen dus geen ernstige oorzaken kent, is het wel belangrijk om te benoemen dat jeukende borsten in extreem zeldzame gevallen kunnen wijzen op borstkanker. Jeuk als gevolg van borstkanker, gaat wel vaak gepaard met andere klachten als roodheid, opgezwollen borsten, putjes in de huid, knobbeltjes, zware borsten en pijn. Mocht je twijfelen, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mens en Gezondheid

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme