Julia (35): ‘Niemand kan geloven dat ik zwanger ben’

Persoonlijk Valéry de Voijs 30 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Wanneer Julia (35) haar tweede echo heeft gehad, deelt ze het grote nieuws met haar vrienden en familie. Toch bijna niemand geloven dat ze daadwerkelijk zwanger is.

“Het zijn niet de reacties waar je op hoopt.”

Geen kinderwens

“Ik heb nooit een kinderwens gehad. Zo vond ik het veel belangrijker om de vrijheid en flexibiliteit te hebben van mijn leven als vrijgezel. Ik heb nooit een vast contract gehad, en had eigenlijk altijd baantjes in de horeca. Dan spaarde ik net zo veel tot ik weer op reis kon en dan ging ik er weer op uit.

Tijdens het reizen verbleef ik in hostels, waar ik veel internationale vrienden maakte. Kortom: ik was niet bezig om te settelen en moest er niet aan denken om kinderen te krijgen.

Ik dacht dat ik onvruchtbaar was

Daarbij heb ik een hele tijd last gehad van een eetstoornis waardoor ik eigenlijk heel mijn leven ondergewicht heb gehad. Mijn BMI was erg laag en daardoor werd ik vaak niet ongesteld. Ik heb dus vaak het idee gehad dat ik onvruchtbaar was.

Tijdens één van mijn reizen in Australië, heb ik Max (41) ontmoet. Wat begon als een fling, werd snel serieus. Na een week waren we onafscheidelijk en na drie maanden raakte ik in verwachting. Dit was voor mij een grote shock. Het ging veel te snel, en ik had het gevoel dat ik iemands anders leven aan het leiden was. Ik kon aan het begin maar moeilijk wennen aan het idee.

Vervelende reacties

Nu ik 13 weken zwanger ben, durf ik het nieuws aan anderen te vertellen. Helaas krijg ik niet de reactie waar ik op had gehoopt. Niemand kan namelijk geloven dat ik zwanger was. ‘Jij was toch onvruchtbaar?’ of ‘Kan jouw lichaam dit wel aan?’, zijn reacties die ik krijg. ‘Ik wist niet eens dat jij een serieuze relatie kon hebben’ of ‘Dit vind ik echt helemaal niets voor jou’. Tegen mijn moeder zeggen ze: ‘Julia maakt toch een grap, die kan toch geen moeder worden?’.

Wanneer je het gevoel hebt dat je leven op z’n kop staat is het heel belangrijk dat je een fijn vangnet om je heen hebt. Helaas is dat bij mij niet het geval. Ze zullen het vast niet slecht bedoelen, maar het voelt wel ontzettend eenzaam voor mij.”

Jennifer (35): ‘Ik ben bang dat ik de ware niet op tijd vind en kinderloos blijf’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme