Julia: ‘Sinds ik moeder ben kom ik altijd te laat’

Columns Julia van Buuren 8 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Het leven van een moeder gaat niet altijd over rozen, ook Famme-redacteur Julia heeft dit ondervonden. Het moederschap vraagt namelijk om veel routine en planning. En wanneer dit niet helemaal goed gaat, kom je vaak te laat.

“Voordat ik moeder werd vertelde iedereen mij dat het leven met een baby er heel anders uit zou gaan zien. Je kunt nooit meer spontaan een activiteit ondernemen of zelf bepalen hoe het ritme van je dag eruit ziet, hoorde ik om mij heen. Maar ik maakte me hier totaal niet druk om, mede omdat ik van mezelf al een planner ben, spontaniteit kwam dus al weinig voor in mijn woordenboek.

Het leven veranderd

Nu ik bijna een jaar moeder ben kan ik beamen dat je leven inderdaad erg verandert. In het begin bepaalt je baby hoe je dag eruit ziet. Voeden en slapen is alles wat je baby nodig heeft, en hij geeft meestal aan wanneer. Dit hoort bij de beginfase en ik vond het dus totaal niet erg. Je gaat er gewoon in mee, en geniet van elke dag dat je weer dichtbij je kindje mag zijn.

Maar toen het moment aanbrak dat ik steeds vaker de deur uit moest, werd het lastiger. In plaats van mijn eigen spullen en tas bij elkaar te zoeken, moest ik nu ook een tas voor mijn baby meenemen én alles wat daarbij komt kijken. En dat is veel kan ik je zeggen. Je sleept je halve huishouden mee, en het grootste gedeelte is puur ‘voor het geval dat’.

‘Voor je het weet ben je een half uur verder en kom je te laat’

Het inpakken van de tas en baby is dus een grote uitdaging. En ik heb gemerkt dat het altijd weer langer duurt dan dat ik van tevoren denk. Want ineens moet dit nog ingepakt worden of moet er plotseling een poepluiers worden verschoont. De was moest ook nog in de wasmachine gedaan worden, en die kopjes kunnen ook nog wel even afgewassen worden. En voordat je het weet ben je een half uur verder.

Minder tijd in een dag

Deze praktijken zorgen ervoor dat ik vaker te laat komt. Ik kan we zeggen dat sinds ik moeder ben, ik altijd te laat kom. Iets wat nieuw is voor mij, want voordat ik moeder was kwam ik altijd op tijd of zelfs te vroeg. Ik rekende precies uit wat ik nog moest doen voordat ik zou vertrekken en ik calculeerde zelfs eventuele vertraging onderweg in. Dit zorgde ervoor dat ik meestal ruim op tijd aanwezig was.

Nu ben ik altijd langer bezig dan ik van tevoren denk, zelfs als ik extra tijd neem ben ik vaak vijf minuten te laat. Het lijkt wel alsof er minder tijd in een dag zit en het moederschap voelt dagelijks als een race tegen de klok.

Maar misschien zijn mijn prioriteiten ook wel veranderd. Vroeger vond ik het belangrijk dat ik op tijd kwam en nu vind ik het belangrijker dat ik alles rondom mijn baby goed heb geregeld.

Hoe dan ook, te laat komen is voor mij een onderdeel van het moederschap geworden. Ben ik de enige of zijn er meer moeders die dit herkennen?”

Julia: ‘Mijn baby zei ineens vaker papa dan mama’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen